Van onze correspondent
Den Haag - In politiek Den Haag is met verbazing gereageerd op het bericht dat de complete directie Koninkrijksrelaties - 28 ambtenaren sterk - naar Curaçao is gereisd om vier dagen met elkaar te vergaderen.


De Telegraaf berichtte in de zaterdageditie over het tripje dat volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties bedoeld was ‘ om inzicht te krijgen in de praktijk’ en om met op het eiland gestationeerde collega’s te overleggen.
Het is gebruikelijk dat dit soort interne werkoverleggen in Nederland plaatsvinden, maar directeur Erwin Arkenbout koos er dit jaar voor om met zijn hele afdeling naar Willemstad te vliegen. In Den Haag is er geen enkel begrip voor dat besluit dat wordt uitgelegd als een totaal gebrek aan maatschappelijke antenne.
,,De directie doet zichzelf een mooi reisje cadeau. Daarmee zet de top van het ministerie zichzelf flink te kijk. En de bevolking mag het weer betalen. Ik heb gezien dat ze op het ministerie internet hebben. Blijkbaar weet de minister nog niet dat je ook op afstand kunt vergaderen”, aldus Tweede Kamerlid Ronald van Raak (SP).
PVV’er Sietse Fritsma: ,,Te gek voor woorden dat belastinggeld wordt gebruikt voor een snoepreis naar Curaçao voor tientallen ambtenaren. Het excuus om daarmee inzicht te krijgen in de praktijk is ronduit belachelijk. De praktijk is immers dat het eiland een corrupte, bodemloze put is waar veel te veel Nederlands geld in verdwijnt. Als ambtenaren dat nog steeds niet weten doen ze hun werk niet goed en mogen ze zeker niet op vakantiereisjes beloond worden.”
Met Van Raak en Fritsma wil ook PvdA-Kamerlid Roelof van Laar dat minister (en partijgenoot) Ronald Plasterk tekst en uitleg geeft om te beoordelen of de kosten van de reis te rechtvaardigen zijn.
Het verweer van de woordvoerder van verantwoordelijk minister Ronald Plasterk (PvdA) heeft de criticasters niet milder kunnen stemmen. Op de vraag wat de vierdaagse reis heeft gekost, luidt het antwoord dat voor een voordelige transportmogelijkheid is gekozen, er in de economyclass is gevlogen, dat in een hotel van een lagere prijsklasse is overnacht en dat de deelnemers van hun dagvergoeding hebben afgezien.
Op sociale media wordt aan beide zijden van de oceaan massaal schande gesproken. Alleen al op de website van De Telegraaf reageerden honderden lezers; op een enkele uitzondering na allemaal afwijzend.
De reislust van ambtenaren van de directie Koninkrijksrelaties is al eerder onderwerp van kritiek geweest. In reactie daarop deed Plasterk de Kamer de belofte de richtlijnen aan te scherpen. In 2013 gaf zijn ministerie 300.000 euro uit aan dienstreizen naar de Cariben.

ADletters logo


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).