Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De restauratie van de buitenkant van de kerk Santa Famia in Otrobanda is bijna klaar. Maar voor de tweede fase, binnen, is niet voldoende budget. ,,We hebben nog ruim 250.000 gulden nodig”, zegt Marcel Dennert, voorzitter van de technische commissie van het Bisdom Willemstad.


In 2014 stelde raffinaderij Isla 1,4 miljoen gulden beschikbaar voor de herstelwerkzaamheden van de rooms-katholieke kerk in de Niewindtstraat in Otrobanda. Dat bedrag is nog niet verbruikt, maar dekt de totale kosten van de restauratie niet. Dennert heeft ‘goede hoop’ dat additionele fondsen worden gevonden. Eerder wordt niet met de tweede fase van het project begonnen. ,,Maar iedereen staat in de startblokken. Het is een kwestie van drie maanden werk.”
De restauratie van de kerk begon vorig jaar oktober al met vertraging nadat asbest in de bouwmaterialen was ontdekt. Tijdens de asbestsanering is conform de Nederlandse richtlijnen en zeer zorgvuldig te werk gegaan. Dennert verwachtte toen nog dat de gerestaureerde kerk in februari dit jaar zou worden opgeleverd. ,,Te optimistisch”, zegt hij nu. Aannemer LB Construction begon net voor de bouwvakvakantie en daarna zorgde de hevige regenval voor oponthoud. Ook het omzetten van de steigers tot aan de torens gaf dit jaar nog problemen. ,,De hoogte vereist een extra beveiliging.”
De restauratie van de buitenkant van de kerk, de eerste fase, is nu bijna klaar. Ramen en deuren werden gerepareerd. De oude dakbedekking is verwijderd en vervangen door nieuwe leien en een nieuw dakbeschot. Dennert: ,,Nu worden de twee torens op het dak geschilderd. Dan moet er nog wat gebeuren aan de goten.”
Als eenmaal met de tweede fase kan worden begonnen, is dat volgens Dennert ‘een kwestie van drie maanden’ werk. Het gaat dan bijvoorbeeld om de sloop van twee kleine plafonds. Dan volgt nog de controle op eventuele sporen van asbest. ,,Na de asbestsanering in de eerste fase moeten we uitsluiten dat er binnen nog sporen van asbest worden aangetroffen.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.