Van een onzer verslaggevers

Willemstad - Bij de Freezone op Koningsplein staat nog een aantal oude loodsen, die een verhoogd brandrisico kennen. Dat bevestigt brandweercommandant Elvin Regina. Toch worden ze niet afgekeurd: ,,Bij de beoordeling van de veiligheid kijken we naar de vluchtmogelijkheden.” Als de mensen op tijd weg kunnen mogen de loodsen nog gebruikt worden.
Bij de brand in de Freezone is één loods geheel uitgebrand. Volgens Regina betrof ook dit een oude loods en was die niet meer te redden. ,,Toen ik aankwam stond al een derde van de loods in brand.” Daarom is ervoor gekozen de loods gecontroleerd te laten uitbranden. ,,De nieuwe loodsen zijn gecompartimenteerd. Als daar brand uitbreekt dan blijft die beperkt. In de oude loodsen is veel brandbaar isolatiemateriaal verwerkt in wanden en plafonds, daardoor verspreidt het vuur zich snel.”
Beheerder Curinde laat weten dat er zestien bedrijven in de loods waren gevestigd, die hun handel in vlammen hebben zien opgaan. Naar schatting van deskundigen zou de schade zo’n 15 miljoen gulden bedragen. Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend. Om 21.24 uur kon het sein brand meester worden gegeven. ,,Dat betekent dat we het vuur onder controle hebben en het zich niet meer uitbreidt. Dan begint het nablussen”, legt Regina uit. Daarmee is de brandweer nog tot gisteravond bezig geweest.
Bij het blussen van de brand is de hulp ingeroepen van teams van de Isla en Hato: ,,Bij zo’n grote brand heb je nooit genoeg mensen en materiaal paraat.” De commandant legt verder uit dat het niet zo is dat je meteen bij aankomst begint met water spuiten. ,,Je moet eerst de situatie beoordelen. Meteen blussen had hier geen nut, want het pand was niet meer te redden.” Dat ligt niet aan het materiaal. ,,Daar hadden we problemen mee, maar het is inmiddels bijna allemaal vervangen.”

 

 


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).