Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De oorspronkelijk van Curaçao afkomstige ‘Saida’-actrice Paulette Smit heeft een plakkaat van erkenning ontvangen van Cultuurminister Irene Dick (PS). Zij kreeg de erkenning namens de regering van Curaçao en Kas di Kultura.

Smit ontving de prijs voor haar bijdragen aan kunst en cultuur op Curaçao en in Nederland.
De award werd aangevraagd door de 10-jarige Stichting Julius Leeft!, van John Leerdam en stichting Seis den Un, die nu gedragen wordt door Rina Penso, Diana Lebacs, Greta Trapenberg, Mila Palm, Laura Quast en Jenny Fraai.
Stichting Julius Leeft! heeft hiermee de tweeweekse Caribische tournee naar Curaçao en Bonaire afgerond. Smit voerde daarin de zelfgeschreven monoloog ‘Saida - de liefde overleeft’ op onder regie van John Leerdam. Meer dan 750 scholieren en 1.000 bezoekers in Teatro Luna Blou, buurthuizen op Curaçao en in het Jeugdhuis Jong Bonaire te Kralendijk hebben de voorstelling bijgewoond.
Ook de jongerenvoorstelling ‘Ata’ki mi boka’, geïnspireerd op ‘Saida - de liefde overleeft’, in een choreografie van danseres en theatermaker Junadry Leocaria, is door een kleine 200 jongeren en ouders in La Tentashon gezien.
De Caribische tournee werd afgesloten in La Belle Alliance in het Avila Hotel met een benefietvoorstelling waarbij Stichting Julius Leeft! en het Avila Hotel een geldbedrag van 2.000 gulden doneerden aan de naschoolse opvang ‘Tarea Total’, die onderdeel vormt van de activiteiten van Fundashon Amigunan di Cristo te Fuik.
Stichting Julius Leeft! speelde de afgelopen tien jaar al eerder op de Curaçao en Aruba met de voorstellingen ‘Changá!’ (2007), ‘Claus!’ (2011), ‘Hoe duur was de suiker’ (2013) en ‘Geniale Anarchie’ (2013). Op dit moment vinden er voorbesprekingen plaats om de eerstvolgende voorstelling ‘Juliana’ van Stichting Julius Leeft!, die op 19 en 20 december 2015 in première gaat in de Stadsschouwburg te Amsterdam, naar de drie ABC-eilanden te kunnen halen.
Smit was van 2003 tot 2013 artistiek leider van het toneelschrijver- en theatermakerfestival Hollandse Nieuwe bij het Cosmic Theater en later het MC Theater in Amsterdam. Sinds 2006 is ze artistiek coördinator, actrice, tekstschrijver en lid van de directie van Stichting Julius Leeft! In 2001 ontving ze de Nederlandse Cosmic Award voor artistieke moed en cultureel belang voor de multiculturele samenleving en in 2006 ontving ze voor haar verdiensten binnen de culturele sector een Nederlandse Koninklijke onderscheiding: Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. In 2013 was ze jurylid Kunst en Cultuur voor het Droomboek voor de Koning.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).