Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het karakteristieke groene gebouw Luna Park aan de Caracasbaaiweg is niet zonder pardon neergehaald, zoals vele passanten tot hun schrik misschien zullen denken, maar het is volgens een uitgedacht plan afgebroken om weer geheel in de oude stijl volgens een vastgesteld plan op te trekken.

Dat legt Michael Newton van Newton Heritage consulting uit. Het monumentenfonds financiert gedeeltelijk de restauratie. De eigenaar, de op Curaçao geboren Agusto Chang (41), draagt ook aan de restauratie bij. ,,Een aantal jaren geleden is Luna Park aangewezen als monument. Het gebouw is een zogenoemde uitspanning, een tussenstop waar de mensen uit de stad wat konden drinken. Het gebouw stond, vermoedelijk aan het begin van de twintigste eeuw, in zijn eentje, met nog niets eromheen dan alleen maar natuur”, aldus Newton. Twee jaar geleden, in april 2012, reed een tankwagen zonder de chauffeur - die uitgestapt was en ernaast stond - het gebouw in waarna het voor een groot deel onherstelbaar beschadigd raakte. Newton: ,,Er is toen een restauratieplan opgesteld, en besloten tot sloop, nadat uitgezocht was of een geheel nieuw opgetrokken gebouw nog altijd tot monument gerekend mocht worden. Uit ons onderzoek is gebleken dat een gebouw de monumentenstatus behoudt, als het van precies hetzelfde materiaal gemaakt wordt en precies wordt gebouwd zoals het was. Er heeft een gedegen voorstudie plaatsgevonden en er zijn de nodige metingen verricht. Het ministerie van Verkeer Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) heeft toestemming gegeven voor de sloop. Het gebouw zal er straks mogelijk iets anders uitzien omdat later aangebouwde stukken niet in ere hersteld zullen worden. Het gebouw was immers oorspronkelijk zonder deze aangebouwde stukken. Er zal dus hout gebruikt worden, mogelijk van binnen verstevigd met blokken vanwege de brandveiligheid. Er komen zelfs golfplaten op het dak, zoals die er altijd op gelegen hebben.” Luna Park krijgt naar alle waarschijnlijkheid weer een horecabestemming. Volgens de gegevens van de Kamer van Koophandel is de eigenaar Chang, en de gevolmachtigde de in China geboren 32-jarige Yiping Wu.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.