Van onze correspondent

Den Haag - De gemeente Den Haag zal na oplevering van de nieuwe tuin op het terrein van het Curaçaohuis controleren of het Kabinet van de Gevolmachtigde minister zich aan de afspraken heeft gehouden.
Dat bevestigde woordvoerder Milja de Zwart gisteren tegenover deze krant. De afspraken waar zij op doelt, betreffen de maximale omvang van het plantsoentje en de instandhouding van het oorspronkelijke aantal parkeerplaatsen. Nadat het werk klaar is, zullen medewerkers van de gemeente ter plaatse gaan voor een eindcontrole.
Waar Gevolmachtigde minister Marvelyne Wiels (PS) al meer dan een jaar volhoudt te weigeren vragen van deze krant te beantwoorden, heeft gemeentelijk persvoorlichter De Zwart er geen moeite mee uit de doeken te doen wat precies de situatie is: ,,Het bestemmingsplan voorziet er in dat het terrein mag worden ingericht voor parkeren en een tuin. Het plan is dus niet in strijd met het bestemmingsplan, zodat er geen toestemming nodig is. Er is volgens de landelijke richtlijnen ook geen omgevingsvergunning vereist omdat de tuin niet groter wordt dan vijftig vierkante meter.”
Dat laatste hebben medewerkers van de gemeente te horen gekregen toen zij een kijkje hebben genomen voordat een begin werd gemaakt met de werkzaamheden.
,,Er is ook gezegd dat het aantal parkeerplaatsen hetzelfde zal blijven. Daarmee is wat de gemeente betreft vooralsnog de kous af”, aldus de zegsvrouwe.
,,Als de tuin klaar is, komt er nog wel een nacontrole. Als dan blijkt dat de tuin toch groter is of er minder parkeerplaatsen zijn, dan komen we in actie want dat mag natuurlijk niet zomaar.” De Zwart bevestigt het beleid dat in het centrum van de stad, waar de parkeerdruk groot is, geen bestaande parkeerplaatsen (zonder toestemming) aan het verkeer mogen worden onttrokken.
Als Wiels in de Amigoe van maandag correct is geciteerd, kan zij nog op een confrontatie met de gemeente rekenen. Volgens haar wordt het aantal parkeerplaatsen ‘mogelijk uitgebreid van drie naar vier’, onder meer omdat een fietsenstalling wordt gesloopt.
Voordat met de aanleg van het parkje werd begonnen, was er evenwel plek voor meer dan tien auto’s. Dit wordt bevestigd door de officiële projectbrochure van Amgea Vastgoed Adviseurs, de makelaar die bij de verkoop van de panden aan de Prinsegracht heeft bemiddeld. In dat document waarvan deze krant een exemplaar heeft, staat letterlijk dat er ‘10 tot 15 parkeerplaatsen op eigen terrein’ zijn.
Bijna de helft daarvan wordt in beslag genomen door de nieuwe tuin. Het ruimteverlies van vijftig vierkante meter wordt bij lange na niet goedgemaakt door de ‘landwinning’ als gevolg van de verwijdering van de fietsenstalling, want die had een oppervlakte van slechts zo’n 10 vierkante meter.
Met de aanleg van de tuin is omgerekend een bedrag van 55.000 gulden gemoeid.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.