Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Uitgeverij Harvard Business Review Press in Boston heeft onlangs een boek uitgegeven van professor Ben Gomes Casseres.

harvard1

De Curaçaoënaar is professor in de economie aan de Brandeis University en is specialist in strategieën voor ondernemers. In zijn nieuwste boek trekt hij een vergelijking met muziek en kunst. Daar zijn ‘remixes’ een bekende manier om nieuwe stijlen te ontwikkelen. Dat kan volgens Gomes Casseres ook werken in het zakenleven.
Gomes Casseres, in de Verenigde Staten wordt zijn naam met koppelteken geschreven als Gomes-Casseres, is geboren op Curaçao en behaalde hier in 1972 zijn hbs-b-diploma aan het Peter Stuyvesant College. Ben is de jongere broer van voormalig bankier Ron Gomes Casseres (die ook columnist is van deze krant) en econoom Clark Gomes Casseres. Hij studeerde aan de Brandeis University, waar hij nu als wetenschapper aan is verbonden. Ook studeerde hij aan de prestigieuze universiteiten Princeton en Harvard. Hij werkte tijdens zijn studiejaren mee aan het bekende boek ‘Olie als water’ (1977) van Jaap van Soest over de Curaçaose economie in de eerste helft van de twintigste eeuw. Sinds 1981 woont Gomes Casseres in Boston.
De econoom werkte bij de Wereldbank in Washington, Harvard University in Boston en sinds 1995 aan de Brandeis University in Waltham (Massachusetts) als professor International Business. Gomes Casseres heeft volgens de informatie van Harvard Business Review Press dertig jaar onderzoek gedaan naar zakelijke strategieën en allianties. Hij gaf eerder al vijf boeken uit en schreef vele artikelen.
In het 272 pagina’s tellende boek ‘Remix Strategy: The three laws of Business Combinations’ wijst de auteur op allianties tussen grote bedrijven als Apple en IBM en een consortium van General Electric met grote spelers op internet Verizon, Intel en Cisco. ,,In de snelle wereld van vandaag zijn bedrijven met elkaar verbonden.” Door de sterke punten van bedrijven met elkaar te verbinden krijgen ze een betere concurrentiepositie, aldus Gomes Casseres. In het boek presenteert hij drie ‘wetten’ voor een sterke combinatie: de gecombineerde waarde moet hoger zijn dan de opstelsom van de individuele bedrijven, de combinatie moet worden opgezet en geleid met als doel die gezamenlijke waarde te laten stijgen en elke deelnemer moet voldoende winst halen uit de combinatie om de investering te rechtvaardigen.
Het boek van Gomes Casseres is door de uitgever voorzien van prijzende commentaren van veel andere wetenschappers en topfiguren uit het internationale bedrijfsleven, waaronder IBM, Cisco Systems, Xerox, Philips en Chevron.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).