Koper steekt 30 miljoen dollar in upgrading en uitbreiding Rif Resort Hotel (Marriott)
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Orco Group is als beste uit de bus gekomen wat betreft de voorgenomen overname van hotelcomplex en erfpacht van Rif Resort Hotel nv dat wordt gemanaged door Marriott.
Lionstone van de Argentijns-Amerikaanse zakenfamilie Lowenstein - dat met Hilton, Floris Suite en Sunscape al drie hotels op Curaçao heeft - komt met overigens een klein verschil op de tweede plaats.
Dat bevestigt minister José Jardim van Financiën desgevraagd tegenover het Antilliaans Dagblad. Daar zijn een lange voorbereiding en selectieprocedure aan voorafgegaan. Uiteindelijk zijn er van een long list en daarna short list drie concrete offertes ontvangen. De derde geïnteresseerde, Gencom uit de Verenigde Staten, haakte echter af tijdens de presentatiefase.
Dat Gencom zich terugtrok werd op dat moment wel betreurd, aangezien het plan er veelbelovend uitzag omdat deze hospitality-groep zich richt op het hogere toeristische segment, waardoor één van de doelen van de verkoop - het opkrikken van de gemiddelde kamerprijs - kon worden gerealiseerd. Gencom liet echter weten op dit moment prioriteit te geven aan andere grootschalige internationale projecten.
Orco Group geldt momenteel als ‘preferred negotiating partner’. Lionstone is echter niet bedankt, immers er is nog geen overeenkomst met Orco Group. Aan de contractonderhandelingen wordt de komende tijd invulling gegeven. Eerst wordt aan zowel Orco Group als aan Lionstone verzocht formeel te bevestigen dat ze vasthouden aan hun uitgebrachte bod.
Overigens gaat het Curaçao niet alleen om het bod, maar vooral om het plan voor de investeringen in de upgrading in hotelgebouw en -faciliteiten. Hoewel Lionstone met 15 miljoen dollar iets meer biedt voor de aankoop dan de 14 miljoen dollar van Orco Group, heeft laatstgenoemde aangegeven 30 miljoen dollar te willen steken in verbeteringen van het resort tegen de 15 miljoen dollar die Lionstone daarvoor wil uittrekken.
Orco Group wil ook uitbreiding van het aantal kamers van nu 247 met nog eens minimaal 50 kamers, waarmee de levensvatbaarheid ook sterk kan worden verbeterd. Alles wijst erop dat de groep ook met Marriott verder wil als operator van het luxehotel.
De Orco Group van de Nederlandse familie Guis is op Curaçao vooral bekend van de Orco Bank, met vestigingen op Bonaire en Sint Maarten, en op Aruba van de Aruba Bank. De eigenaren van Orco Group hebben via European Property Development Group (EPDG) ook ervaring en kennis met projectontwikkeling van hoogwaardige toeristische (woon)oorden in Zuid-Spanje. Aan het hoofd van de groep staat Wouter Guis, maar zijn zoon Bastiaan Guis woont en werkt al enige jaren op Curaçao.

Een zogeheten Gemengde Commissie, die vorig jaar was ingesteld door minister Jardim, heeft over de twee ontvangen offertes advies uitgebracht aan de bewindsman. Dit advies is tevens getoetst door ambtenaren van het ministerie van Financiën. De ministerraad heeft intussen in principe ingestemd met het advies, dat wil zeggen met de keuze voor Orco Group als nummer één en Lionstone als sterke tweede kandidaat.
Daarmee is een belangrijke knoop doorgehakt en minister Jardim hoopt vooral dat hiermee de weg wordt ingeslagen naar de vereiste upgrading van het resortcomplex en tevens dat hiermee de gemiddelde kamerprijzen van het Marriott kunnen worden opgetrokken. Daar is ook de rest van de hotelsector op Curaçao bij gebaat, aangezien het ‘merk’ Marriott in veel opzichten het prijspeil op Curaçao bepaalt.
ADletters logo


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).