Door Els Kroon
Willemstad - Generaal Tom Middendorp bracht gisteren een bliksembezoek aan Curaçao in het kader van zijn rondreis in de regio, waarbij hij ook Aruba, St. Maarten, en Miami en Tampa in de Amerikaanse staat Florida aandoet.


Dit ‘troepenbezoek’ was het tweede bezoek aan Curaçao van Middendorp in zijn hoedanigheid van Commandant der strijdkrachten (CDS), het hoogste militaire ambt in het Koninkrijk. ,,De eilanden zijn een heel belangrijk deel van het Koninkrijk met 800 militairen uit de krijgsmachtdelen marine, landmacht, luchtmacht en marechaussee”, benadrukt Middendorp. De generaal ging in gesprek met een doorsnede van het personeel. ,,Ik wil graag met eigen ogen zien hoe het met ze gaat en hen een hart onder de riem steken voor het goede werk dat ze hier verrichten, onder andere in de bestrijding van drugs, en de grensbewaking. Daar waar nodig ondersteunen de lokale autoriteiten met bijstand.”
Het troepenbezoek komt op een moment dat de gebeurtenissen in Venezuela met argusogen worden gevolgd. Middendorp omschrijft de situatie in het buurland vooral als een intern probleem. ,,We monitoren dat heel nauw. Dat gebeurt door de ministeries van Buitenlandse Zaken en Defensie, en lokaal participeren we in een taakgroep, die zich bezighoudt met Venezuela. Ook de kustwacht kijkt mee. Hoewel het een punt van zorg blijft, constateren we geen toename van vluchtelingen uit het land. De problemen waar Venezuela intern mee worstelt zijn nog geen direct probleem voor ons”, stelt de generaal gerust.
Over zijn bezoek aan de South Com in Miami en de Cent Com in Tampa zegt Middendorp: ,,We werken intensief samen met de Amerikanen, hier in de regio in de bestrijding van de drugsproblematiek en in Navo-verband in de bestrijding van IS in het Midden-Oosten. Op heel veel vlakken hebben we nauwe banden met de Verenigde Staten”, besluit de generaal. In de loop van de dag bracht hij verder een bezoek aan premier Ivar Asjes en gouverneur Lucille George-Wout. Vandaag maakt hij zijn ronde op Aruba.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).