Door Els Kroon
Willemstad - Generaal Tom Middendorp bracht gisteren een bliksembezoek aan Curaçao in het kader van zijn rondreis in de regio, waarbij hij ook Aruba, St. Maarten, en Miami en Tampa in de Amerikaanse staat Florida aandoet.


Dit ‘troepenbezoek’ was het tweede bezoek aan Curaçao van Middendorp in zijn hoedanigheid van Commandant der strijdkrachten (CDS), het hoogste militaire ambt in het Koninkrijk. ,,De eilanden zijn een heel belangrijk deel van het Koninkrijk met 800 militairen uit de krijgsmachtdelen marine, landmacht, luchtmacht en marechaussee”, benadrukt Middendorp. De generaal ging in gesprek met een doorsnede van het personeel. ,,Ik wil graag met eigen ogen zien hoe het met ze gaat en hen een hart onder de riem steken voor het goede werk dat ze hier verrichten, onder andere in de bestrijding van drugs, en de grensbewaking. Daar waar nodig ondersteunen de lokale autoriteiten met bijstand.”
Het troepenbezoek komt op een moment dat de gebeurtenissen in Venezuela met argusogen worden gevolgd. Middendorp omschrijft de situatie in het buurland vooral als een intern probleem. ,,We monitoren dat heel nauw. Dat gebeurt door de ministeries van Buitenlandse Zaken en Defensie, en lokaal participeren we in een taakgroep, die zich bezighoudt met Venezuela. Ook de kustwacht kijkt mee. Hoewel het een punt van zorg blijft, constateren we geen toename van vluchtelingen uit het land. De problemen waar Venezuela intern mee worstelt zijn nog geen direct probleem voor ons”, stelt de generaal gerust.
Over zijn bezoek aan de South Com in Miami en de Cent Com in Tampa zegt Middendorp: ,,We werken intensief samen met de Amerikanen, hier in de regio in de bestrijding van de drugsproblematiek en in Navo-verband in de bestrijding van IS in het Midden-Oosten. Op heel veel vlakken hebben we nauwe banden met de Verenigde Staten”, besluit de generaal. In de loop van de dag bracht hij verder een bezoek aan premier Ivar Asjes en gouverneur Lucille George-Wout. Vandaag maakt hij zijn ronde op Aruba.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.