Van een onzer verslaggevers
Willemstad/Den Haag - In de Curaçaose gevangenis SDKK blijft de aandacht uitgaan naar het terugdringen van ziekteverzuim. Dat stelt de Koninkrijksregering in een reactie op het rapport van de Europese commissie tegen marteling (CPT). De commissie klaagt al sinds 2007 over het personeelsbeleid. Er is veel ziekteverzuim en een nieuw functieboek blijft uit. Daardoor zouden problemen kunnen ontstaan bij het handhaven van de orde in de gevangenis en mogelijk ook het geweld tussen bendes niet worden voorkomen. Dat kan bovendien leiden tot mishandeling door het personeel, stelt de CPT.
In zijn reactie zegt minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie (die antwoordt namens het Koninkrijk) dat er een betere registratie is ingevoerd. Een gedetailleerde analyse van het verzuim kon niet worden uitgevoerd omdat enkele sleutelposities in het management nog vacant waren. Maar de minister belooft dat er actief wordt gewerkt aan het voorkomen van verzuim, onder andere door mensen te belonen die nooit afwezig zijn. Het nieuwe functieboek wordt met spoed ingevoerd.
Geweldsincidenten in de gevangenis worden voorkomen door bendes in aparte afdelingen op te sluiten. ,,Bij de intake van gevangenen wordt veel aandacht besteed aan mogelijk vijanden binnen de muren en problemen die de gedetineerde zou kunnen tegenkomen. Deze informatie wordt in aanmerking genomen bij het toewijzen van een plek in de gevangenis.”
Verder worden problemen zo veel mogelijk voorkomen door bij het verplaatsen van gevangenen die risico’s lopen de rest van de gedetineerden ‘op hun plek te laten blijven’. Ook krijgt het personeel training in het omgaan met agressie.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).