Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad - Het Openbaar Ministerie heeft gisteren in de behandeling van de zaak tegen K. Godwin, alias Gamba, een gevangenisstraf van twaalf jaar tegen de verdachte geëist.

Hem wordt het medeplegen van moord evenals koelbloedige, brute liquidaties ten laste gelegd.
Gamba - zo was al eerder bekend - wordt verdacht van medeplichtigheid aan de moord op Raikel Conception op 27 januari 2013 op de kade van Caracasbaai. De schutter was Elvis Kuwas, alias Monster, die nu in Nederland een levenslange gevangenisstraf uitzit voor de moord op politicus Helmin Wiels. Volgens de bevindingen van het Openbaar Ministerie (OM) heeft Gamba Kuwas op 27 januari 2013 met een auto naar Caracasbaai gebracht opdat Kuwas Conception kon vermoorden. Gamba zou de chauffeur zijn geweest en degene die het wapen zou hebben verstrekt. Ook zou hij betaald zijn voor zijn diensten en zou hij hebben geweten wat Kuwas bij Caracasbaai ging doen.
Getuige Suzy Rombley, wier naam tijdens de behandeling van de zaak Magnus (moordzaak Helmin Wiels) reeds naar voren is gekomen, heeft tegenover het OM verklaard dat zij van Kuwas op de dag van de moord op Conception ‘voicenotes’ heeft ontvangen waarin Kuwas verklaarde dat Luigi Florentina, alias Pretu, Gamba heeft gevraagd hem naar Caracasbaai te brengen omdat gezien was dat Conception die richting uit ging. Verder liet hij weten onderweg te zijn met Gamba, vervolgens dat de boot van Raikel al was vertrokken en dat ze op hem moesten wachten. Tot slot liet hij weten dat Gamba had gemeld dat hij een boot zag aankomen.
Dezelfde Rombley verklaarde dat Kuwas haar een paar dagen na de moord te Caracasbaai heeft laten zien hoe alles was gegaan en waar Gamba met de pick-up stond. Tevens liet ze weten dat Kuwas Conception heeft vermoord met een vuurwapen dat hij van Gamba had gekregen. Rombley heeft op haar telefoon ook voicenotes waarop te horen is dat Kuwas verklaart dat hij het geld voor de moord op Conception moest delen met Gamba omdat hij als chauffeur had opgetreden en dat Gamba niet mee zou zijn gegaan met Kuwas als hij had geweten dat er geen geld was.
De vrouw van Kuwas verklaarde tegenover het OM dat haar echtgenoot haar heeft gezegd dat hij Conception heeft doodgeschoten bij Caracasbaai en dat hij hiervoor 75.000 gulden van Pretu heeft gekregen. Ook de echtgenote van Kuwas wist te vertellen dat Kuwas het geld met Gamba moest delen omdat deze als chauffeur heeft opgetreden. Ook meldde ze dat het gebruikte vuurwapen van Gamba was en ze herkende de stem van haar man op de voicenotes van Rombley. ,,Wat Kuwas aan Rombley en aan zijn vrouw heeft verteld, komt overeen en klopt ook met de voicenotes”, zo gaf de officier van justitie gisteren in zijn requisitoir te kennen.
De beruchte schutter van Wiels, maar ook van Conception, Kuwas, verklaarde eerder zelf ook dat het gebruikte wapen van Gamba was. ,,Ik heb met Gamba besproken dat er 75.000 gulden op het hoofd van Raikel stond”, zo verklaarde Kuwas in een eerder gesprek met het OM. ,,Gamba heeft geld gekregen voor de moord op Raikel.”
Gamba wordt door verschillende mensen hetzelfde omschreven: Engels sprekend, donkere huidskleur, kort kroeshaar en klein van postuur. Anderen herkenden hem ook bij een fotoconfrontatie. Gamba verklaart zelf tegenover het OM dat ze hem ‘Kemba’ noemen, maar dat ze dat op Curaçao met een accent uitspreken.
Het OM acht voldoende bewezen dat Gamba een belangrijke rol heeft gespeeld bij de moord op Conception. Volgens de officier van justitie is wettig en overtuigend bewezen dat de verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan het medeplegen van moord: een nauwe en bewuste samenwerking en een betekenisvolle bijdrage te hebben geleverd door de rol van chauffeur te vervullen - niet alleen bij de moord op Conception, maar ook bij de Hato-moorden - en het wapen om de moord op Conception mee uit te voeren te leveren. Tevens is hij betaald voor zijn bijdrage.

ADletters logo


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.