Minister denkt dat op Curaçao, Aruba en Sint Maarten tijd rijp is voor erkenning homorechten.
Van onze correspondent
Amsterdam - Minister Ronald Plasterk (PvdA) van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties hoopt dat het succes van de Koninkrijksboot - bij de Amsterdam Gay Pride uitgeroepen tot winnaar van de botenparade - bijdraagt aan een grotere acceptatie van homoseksuelen, lesbiennes, biseksuelen en transgenders in het Caribisch deel van het Koninkrijk.
,,Het is fantastisch dat nu ook een Koninkrijksboot meedoet aan de Canal Parade. Het moet ergens beginnen”, aldus de bewindsman zaterdag bij het uitzwaaien van de 120 uitgelaten en kleurrijk uitgedoste Caribische LHBT’ers. ,,Je leeft maar een keer en dan moet je in vrijheid kunnen liefhebben wie je liefhebt, geaccepteerd door je omgeving.”
Plasterk erkent dat de gelijke behandeling van homo’s een mensenrecht is, maar een rol voor de Koninkrijksregering op grond van artikel 43 uit het Statuut (het waarborgen van de mensenrechten) is volgens hem niet aan de orde. ,,Je moet de landen ook de tijd gunnen. In Nederland kennen we sinds 2001 het homohuwelijk, maar daar is een lang proces aan vooraf gegaan.”
De bewindsman vond het al zeer verheugend dat de drie regeringen via medewerkers van de Kabinetten van de Gevolmachtigde ministers officieel vertegenwoordigd waren: ,,Dat zie ik toch als een teken dat het serieus wordt opgevat.”
De minister verwacht dat de erkenning van het homohuwelijk in de Verenigde Staten zal helpen een kanteling in het denken bij de politiek op de eilanden teweeg te brengen. ,,De Caribische landen zijn toch meer op Amerika gericht dan op Europa, onder meer op het gebied van toerisme. Ik denk dat de tijd rijp is voor verandering en dat het over niet al te lange tijd mogelijk wordt dat LHBT’ers ook in hun eigen land kunnen trouwen. Het is een onderwerp dat ik in mijn contacten met de collega’s in de Cariben geregeld ter sprake breng en dat zal ik blijven doen, uiteraard met respect voor ieders opvatting.”
Plasterk - strak in het pak, maar wel met een roze stropdas - complimenteerde Ramona Pikeur van Dushi & Proud met haar initiatief voor de Koninkrijksboot. Ook sprak hij met de vertegenwoordigers van de homobewegingen op de eilanden onder wie Shundrey Kleinmoedig (Foko Curaçao), Milicent Sof (EQ Bonaire) en Maikel Kelly (Alfa Aruba). De bewindsman ging gewillig op de foto met iedereen die maar wilde om zich vervolgens naar de boot van zijn eigen partij te spoeden.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.