Cijntje raadt voorzitterschap af
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Premier Ivar Asjes, kandidaat voor de functie van bestuursvoorzitter van Pueblo Soberano (PS), heeft zijn opponent, de huidige voorzitter Edward Joseph, uitgedaagd om met hem in debat te gaan op de radio.
Dat is te lezen in een bericht dat de premier gisteravond op zijn Facebookpagina plaatste. Het bericht van Asjes was in reactie op een app-berichtje dat Joseph zondagochtend naar de leden van de partij verzonden zou hebben. In dat bericht zou de huidige voorzitter volgens Asjes de leden feiten en vragen met betrekking tot Asjes aanreiken, die zij vervolgens in het dagelijkse radioprogramma ‘Konsenshi Sivil’ naar voren kunnen brengen.
,,Het is te betreuren dat de heer Joseph ervoor heeft gekozen om een vuile campagne tegen mijn persoon te beginnen. Edward Joseph weet donders goed dat wijlen Helmin Magno Wiels, van zalige nagedachtenis, uit principe nooit en te nimmer geprobeerd heeft om de verkiezingen voor het bestuur van Pueblo Soberano te beïnvloeden”, zo schrijft de premier.
De leden zouden in het radioprogramma naar voren moeten brengen dat Asjes niet bij de viering van het tweede lustrum van de PS aanwezig was en dat de premier niet het woord voerde bij de herdenking van de moord op Wiels dit jaar. Een ander punt is dat de premier er vorig jaar voor koos om niet langer als spreker op te treden bij de bijeenkomsten van de PS op zaterdag.
Afgelopen zaterdag was het de bedoeling dat de kandidaten voor de verschillende bestuursfuncties zich aan de leden zouden voorstellen bij de sede van de PS. Maar dat is niet gebeurd, aldus PS-Statenlid Winnie Raveneau tegenover deze krant. Voorzitter Joseph en Raveneau beaamden tegenover deze krant dat tijdens de bijeenkomst fractievoorzitter Melvin ‘Mac’ Cijntje, die in Nederland verblijft voor medische behandeling, naar de sede belde. ,,In dat gesprek raadde Cijntje de premier af om zich kandidaat te stellen als voorzitter”, aldus Raveneau.
,,Het is niet gangbaar binnen de partij dat een actieve politicus voorzitter is, in het verleden was parlementariër Cijntje, toen er een crisis was in de partij, tijdelijk voorzitter, Lionel Jansen trad als voorzitter af toen hij minister van Onderwijs werd.”
In gesprek met deze krant verklaarde Statenlid Elmer Wilsoe dat hij in gesprek met Asjes aan hem had duidelijk gemaakt dat de functies van premier en voorzitter van het bestuur van de partij niet met elkaar te combineren zijn.
,,Het werk van premier is al arbeidsintensief, je hebt heel weinig tijd voor andere zaken, Asjes is geen duizendpoot die naast het premierschap ook nog de organisatie van de partij op zich kan nemen. De partij heeft een korte aanloop naar de verkiezingen toe, ik kijk naar het partijbelang.” Wilsoe merkte ook op dat het wel zo is dat de partijstatuten de ruimte bieden dat de premier zich kandidaat kan stellen als voorzitter.
In een ‘post’ gisterochtend stelde Asjes dat hij vorig op 23 augustus (bij de sede, red.) aangaf hoe zeer hij Wiels mist. De premier plaatste een videofragment van de toespraak waarin hij dat verklaarde. ,,En na wat er zich gisteren bij de sede voordeed herhaal ik: God, wat mis ik Helmin Magno Wiels!” Asjes zei ook hier dat Wiels nooit de verkiezingen had beïnvloed. Zijn post werd besloten met een oproep van de minister-president om de bestuursverkiezingen eerlijk te laten verlopen. ,,Laten wij voor ‘fair play’ kiezen…Voor echte democratie…Laat de leden in rust en vrede kiezen.” Edward Joseph wilde desgevraagd niet reageren op de posts van Asjes.

ADletters logo


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.