Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Als alles volgens plan verloopt wordt er in september een aanvang gemaakt met het oormerken van geiten, koeien, varkens, schapen.


Dat heeft Arnold Dwarkasing, hoofd van de Veterinaire Dienst tegenover deze krant verklaard. De verwachting is om een totaal van 18.000 stuks vee te oormerken, zo legde het hoofd uit. De maatregel is bedoeld om het stelen van vee te bemoeilijken en veehouders de gelegenheid te geven om hun vee te registreren. In de praktijk weten de houders wel wanneer er dieren bij hen zijn gestolen. Maar het is lastig voor hen om aangifte te doen omdat hun vee niet officieel geregistreerd is met een oormerk. Als de eigenaar een van hem gestolen geit bijvoorbeeld elders tegenkomt, dan kan hij zonder oormerk moeilijk bewijzen dat het dier van hem is.
Volgens het hoofd wordt veediefstal niet uitgeroeid door de dieren te oormerken, maar werpt het wel een drempel op om diefstal te voorkomen. Eigenaren van dieren kunnen hun vee tot eind van dit jaar nog gratis laten oormerken. Vanaf volgend jaar moeten de eigenaren zelf voor de kosten opdraaien. De overheid wil de eigenaren dit jaar nog tegemoet komen, maar zij hebben ook hun verantwoordelijkheid als houder, zo lichtte Dwarkasing toe. Daarna wordt tussen de 2 en 6 gulden voor een set van twee oormerken in rekening gebracht. Volgens het hoofd is het aanbrengen van het oormerk niet pijnlijk, het is te vergelijken met het gevoel als je een spuitje krijgt, aldus het hoofd.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.