Van een onzer verslaggevers

Willemstad - Professor Bob Pinedo heeft deze week tijdens een bezoek aan buurtcentrum Brievengat het succes van borstcontroles belicht.

De op Curaçao geboren wereldwijd bekende oncoloog is voorzitter van de Fundashon Prevenshon (FP) en vertelde dat er sinds 2010 ruim 30.000 mammografieën zijn gemaakt. De vroegtijdige ontdekking van borstkanker of een voorstadium daarvan kan sterfte en/of borstamputatie voorkomen. Op het ogenblik worden in het centrum van FP aan de Klipstraat in Otrobanda ongeveer 800 mammografieën per maand gemaakt.
Vrouwen tussen 45 en 75 jaar doen er goed aan hun borsten elke twee jaar te laten controleren, zei Pinedo. Bij FP is er geen wachttijd, er kan voor vervoer worden gezorgd. Imelda Statia getuigde op de voorlichtingsbijeenkomst van haar eigen ervaringen die hebben geleid tot borstamputatie. Zij benadrukte het belang van controle van het eigen lichaam. Tot haar verrassing kreeg zij aan het eind van de bijeenkomst van prof. Pinedo een plaquette uit waardering voor haar bijdrage aan het bewustwordingsproces. Er wordt ook bekendgemaakt dat Brievengat en omgeving de buurt is met de hoogste respons op de oproep aan vrouwen om hun borsten te laten onderzoeken. De oncoloog ging ook in op het onderzoek onder duizend vrouwen naar het HPV-virus, dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken. Spoedig hoopt de stichting met concrete resultaten van dit onderzoek te kunnen komen.
Van het bezoek van Pinedo aan de voorlichtingsbijeenkomst zijn opnames gemaakt voor een portret dat de bekende Nederlandse tv-presentator Ivo Niehe maakt van Pinedo. Voor zijn programma De TV Show zijn ook opnamen gemaakt bij hem thuis en in het FP-centrum en er zijn algemene shots gemaakt van Curaçao. Wanneer het programma wordt uitgezonden is nog niet bekend.


maatregelen corona

Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).