Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Er is geld afgepakt van een crimineel, nog voordat het ‘Afpakteam Kòrsou’ officieel actief is.

Dat laat het Openbaar Ministerie (OM) weten. Autoriteiten van Curaçao hielpen de Verenigde Staten (VS) met een onderzoek waarbij een Venezolaanse drugshandelaar is aangehouden en veroordeeld voor witwassen. Hoewel het OM zijn identiteit niet vrijgeeft, is uit andere bronnen duidelijk geworden dat het gaat om Walid Makled García. Van het witgewassen geld is 1,6 miljoen gulden voor Curaçao.
Opbrengsten werden door de verdachte via Puerto Rico gesluisd. De man werd gearresteerd in Colombia en is in 2010 uitgeleverd aan de VS. Amerika betaalt nu 873.127,57 dollar aan Curaçao. Dit is conform het ‘asset sharing’-verdrag tussen Curaçao en de VS.
De fondsen zijn ondergebracht bij de Amerikaanse ‘Asset Forfeiture and Money Laundering Section’ en worden gestort op de rekening van het Criminaliteitsbestrijdingsfonds van Curaçao. Deze rekening wordt beheerd door het ministerie van Justitie van Curaçao.
García wordt door Amerikaanse media omschreven als een belangrijke drugshandelaar en als financier van wijlen Venezolaanse president Hugo Chávez. ‘El Turco’ of ‘El Árabe’, zoals ook wordt genoemd, was onder andere eigenaar van luchtvaartmaatschappij Aeropostal.
Het succes komt nog voordat het Afpakteam Kòrsou actief is. Deze wordt pas de tweede helft van 2015 actief. Het afpakteam gaat met ingang van 1 augustus 2015 kansrijke afpakprojecten selecteren en uitvoeren. De afgepakte goederen zullen worden verkocht. De opbrengsten daarvan en het afgepakte geld zullen ten goede komen aan het Land Curaçao.
Het Afpakteam Kòrsou bestaat uit samenwerkende functionarissen van het Korps Politie Curaçao, de Belastingdienst Curaçao, Team Inlichtingen en Opsporing Belastingdienst, Koninklijke Marechaussee, douane, kustwacht en het OM, aangevuld met twee opsporingsambtenaren uit Nederland met ervaring op dit gebied. Het team zal fungeren onder de coördinatie van het OM.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).