Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Burney ‘Nini’ Fonseca blijft 60 dagen langer vast zodat er meer onderzoek kan worden gedaan naar zijn betrokkenheid bij drugshandel. Dat heeft de rechter-commissaris gisteren geoordeeld, laat woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) Norman Serphos weten. Niet alleen voor hem, maar ook voor de drie anderen die zijn gearresteerd in deze zaak, gaat nu de periode van gevangenhouding in.
De man, die ook verdachte is in het onderzoek Maximus naar de intellectuele daders van de moord op politicus Helmin Wiels, werd eind vorige maand gearresteerd. In de vroege uren van 24 juni werd een inval gedaan in zijn huis aan de Kaya Chi ku Cha in Koraal Specht. Fonseca was op het moment van de inval niet thuis, maar heeft zich later aangegeven bij het politiebureau.
In ditzelfde onderzoek naar drugssmokkel en witwassen zijn al drie aanhoudingen verricht. Het gaat om D.H. die in de Kaya Sakadó is aangehouden, C.D. die in Dominguito is gearresteerd en S.C. die in Jan Doret in de boeien is geslagen. De rechter-commissaris oordeelde in alle gevallen dat ze 60 dagen langer vast worden gehouden.
Fonseca is geen onbekende van justitie en ook niet voor de Curaçaose gemeenschap. Hij kwam in 2013 na de moord op politicus Helmin Wiels prominent naar voren als de persoon die heeft gehandeld tussen de opdrachtgevers en de uitvoerders van de moord.
Fonseca heeft voor zijn rol in deze zaak maanden vastgezeten tot hij uiteindelijk bij de inhoudelijke behandeling van de zaak Magnus door het gerecht voorwaardelijk op vrije voeten werd gesteld. Hoewel Fonseca op vrije voeten werd gesteld, is hij altijd verdachte gebleven.
Tijdens de behandeling van de zaak werd door officier van justitie Gert Rip bekendgemaakt dat Fonseca gezien wordt als de schakel die de twee zaken met elkaar verbindt. Rip heeft toen gesproken over het verdachte sms-verkeer tussen Fonseca en oud-minister van Financiën George Jamaloodin (MFK) dat abrupt - een dag voor de moord - tot stilstand kwam. Gedurende de periode van januari tot en met 4 mei 2013 zijn er intensief sms’jes uitgewisseld tussen het tweetal. Het laatste sms’je dateert van 4 mei om 18.57 uur. Jamaloodin stuurt naar Fonseca: ,,Wanneer kun je langskomen zodat ik het je kan zeggen?” Na dat sms’je - op de avond voor de moord op Helmin Wiels - stopt het sms-verkeer tussen de twee.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).