Van een onzer verslaggevers
Nijkerk/Willemstad - Supermarkteigenaar Gerard van den Tweel is door paus Franciscus onderscheiden met het Grootkruis van de orde van Sint-Silvester.

De versierselen werden afgelopen week door kardinaal Ad Simonis omgehangen. Een en ander heeft met name te maken met Van den Tweels betrokkenheid bij vele projecten in met name Aruba, Bonaire, Curaçao en sinds enige tijd Suriname, schrijft Omroep Nijkerk op zijn website. De onderscheiding werd uitgereikt op een benefietavond in Nijkerk voor een kindertehuis in Sulawesi (Indonesië). De ‘supermarktmiljonair’ werd volgens De Telegraaf verrast, maar was zichtbaar trots.
Van den Tweel bezit Albert Heijn-supermarkten in Nederland en op Curaçao. Verder zijn er winkels onder zijn eigen naam op Curaçao en Bonaire en bezit hij Warehouse op Bonaire en Ling & Sons op Aruba. In Suriname is hij sinds kort ook actief. Hij begon zijn succesvolle ondernemerscarrière in 1968 door de kruidenierswinkel van zijn ouders in Nijkerk over te nemen. Inmiddels heeft hij 1.100 medewerkers in zijn winkels en bezit hij ook hotels en vastgoed. Verder vervult hij bestuursfuncties en is hij honorair-consul van Suriname in Nederland.
De orde van Sint-Silvester wordt door de katholieke kerk aan leken uitgereikt. In vroegere tijden droegen ruiters de orde aan hun laars, als een symbool van ridderschap. De kerk reikt de Silvesterorde tegenwoordig uit voor culturele, wetenschappelijke, militaire en bestuurlijke verdiensten. In het geval van Van den Tweel is de orde uitgereikt voor zijn grote maatschappelijke betrokkenheid. De ridderorde werd in 1841 als een ridderorde met de graden van commandeur en ridder ingesteld door paus Gregorius XVI en is vernoemd naar paus Silvester, die van 314 tot 335 na Christus paus was en keizer Constantijn de Grote zou hebben gedoopt. De orde van Sint-Silvester is na de orde van Christus, de orde van het Gulden Spoor, de orde van Pius en de Gregoriusorde de hoogste onderscheiding die de katholieke kerk uitreikt.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.