Van een onzer verslaggevers

Willemstad - Bestuur en directie van het Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos) zijn hoopvol gestemd dat de regering deze week de eerste tranche van de benodigde 30 miljoen gulden aan overbruggingskrediet overmaakt, de partijen zijn met elkaar in gesprek en de aangekondigde LAR-procedure (administratieve rechtspraak) is voorlopig aangehouden. Dat meldden verschillende bronnen tegenover het Antilliaans Dagblad. Advocaat Mirto Murray van SMS Advocaten beaamde desgevraagd tegenover deze krant dat de LAR-procedure namens zijn cliënt, het Sehos dus, is aangehouden. 

Het Sehos heeft bij verantwoordelijk minister Ben Whiteman van Gezondheid, Milieu en Natuur, de nodige documenten ingediend, zo blijkt uit een verklaring van Statenlid Eugène Cleopa van regeringspartij PAIS aan deze krant. Cleopa had gisterochtend een onderhoud met minister Whiteman, waarin hij onder andere de situatie van het ziekenhuis met de bewindsman besprak. ,,De minister heeft afgelopen donderdag een verslag van het Sehos ontvangen en zei tegen mij dat het er goed uitziet. Ik begreep van de minister dat er binnenkort een tranche overgemaakt zal worden”, aldus Cleopa.
Het bestuur en de directie van de zorginstelling zijn optimistisch gestemd en gaan ervan uit dat de ministerraad komende woensdag een besluit neemt over de verstrekking van de tranche, zo meldt een bron aan deze krant. Premier Ivar Asjes verklaarde vorige week tijdens zijn persconferentie dat de regering het ziekenhuis niet failliet zal laten gaan. Hij herhaalde daarbij net als Whiteman in het verleden, dat het bedrag in tranches wordt uitgekeerd en dat er een goede controle moet zijn op de besteding van het gemeenschapsgeld.
In de ondertussen stopgezette LAR-procedure wilde het ziekenhuis bezwaar aantekenen tegen de vorig jaar door de regering opgelegde budgetkorting waardoor het Sehos niet zoals voorheen 160, maar 140 miljoen gulden te besteden heeft. Het Advent Ziekenhuis wist vorig december jaar met succes van de rechter gedaan te krijgen, dat de zorginstelling niet langer met een zogeheten gesloten financieel systeem te maken krijgt. De LAR-procedure zou naar analogie van deze zaak worden gestart. Het Antilliaans Dagblad maakte vorige week vrijdag melding van de voorgenomen gang naar de rechter.
De Stichting Overheidsaccountantsbureau (Soab) calculeerde in het verleden dat het liquiditeitstekort van het ziekenhuis maandelijks oploopt met 1,5 miljoen gulden, door een regulier exploitatietekort als gevolg van de budgetkorting. Usona voerde een quickscan bij het ziekenhuis uit, daaruit bleek dat de Sehos maandelijks 1,6 miljoen gulden kan besparen, deze besparingen kunnen met de benodigde 30 miljoen gulden gerealiseerd worden. Van deze 30 miljoen gulden zou 16 miljoen nodig zijn om op korte termijn de schulden aan leveranciers af te lossen, waardoor kortingen in de toekomst mogelijk worden. De resterende 14 miljoen gulden zou besteed worden aan investeringen in besparingsmaatregelen.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).