Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het is voor de Curaçao Ports Authority (CPA) de grootste prioriteit dat er dit jaar nog twee nieuwe kranen worden besteld om containerschepen te kunnen laden en lossen.

Ongeacht of de concessie met Curaçao Port Services (CPS) beklonken wordt, zal de bestelling nog dit jaar gedaan worden.
Dat laat chief operations officer (coo) van CPA, Albert Zwueste, desgevraagd weten.
,,Als de bestelling nu gedaan wordt, duurt het nog twee jaar voordat de kranen ook echt staan en in functie zijn”, zo legt hij uit. De kosten voor twee nieuwe kranen zijn begroot op samen 70 miljoen gulden. Mocht de concessie, zoals nu tot twee keer toe geadviseerd is door juridisch adviseurs - namelijk SMS-advocaten en Spigt Dutch Caribbean - doorgaan, dan kan de aanschaf door CPS gedaan worden, eventueel met hulp van CPA. Mocht de concessie te lang op zich laten wachten, maar uiteindelijk toch doorgaan, dan kan CPA de kosten verhalen op CPS. Mocht de concessie niet doorgaan, dan zijn de kosten voor CPA en dus voor Curaçao. ,,Dit geld moet op de een of andere manier vrijgemaakt worden. Mogelijk door middel van het aangaan van een lening”, aldus de coo. Het is namelijk de hoogste tijd dat de kranen vervangen worden. Op dit moment is één kraan van 22 jaar oud in gebruik en ook gecertificeerd. De tweede kraan, al 30 jaar oud, is in reparatie en zal hopelijk in augustus weer gebruikt kunnen worden. Dat er maar één kraan werkt, heeft negatieve gevolgen. Zo kan er maar één schip tegelijk gelost worden en wordt het een probleem als er meer dan één schip in de haven ligt. Daardoor wordt regelmatig uitgeweken naar Aruba, waar de containers bestemd voor Curaçao overgeladen worden op kleinere schepen. ,,Dat is niet alleen kostbaarder, dit alles is ook niet goed voor het imago van de Curaçaose haven”, aldus Zwueste.
In deze prijs van 70 miljoen gulden is inbegrepen het onderhoud, de aanleg van nieuwe rails langs de kade en bijvoorbeeld de training van operators die de kranen moeten kunnen bedienen. Er zal een openbare aanbesteding gehouden moeten worden waarbij bij het aanbod ook gekeken wordt naar de beschikbaarheid van onderdelen en hoe snel deze op Curaçao afgeleverd kunnen worden. De kranen zullen hoger zijn en meer capaciteit hebben om grotere schepen te kunnen bedienen. De vraag is ook hoe de kranen aangeleverd en geïnstalleerd worden en in hoeverre deze kant-en-klaar aankomen of in onderdelen in verband met het vervoer onder de Julianabrug door naar de containerhaven.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).