Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Er zitten nog vijf personen vast in de omvangrijke Troya-zaak. Dat laat politiewoordvoerder Imro Zwerwer weten tegenover deze krant. De oudste maandag jongstleden op Curaçao gearresteerde verdachte is, naar verluidt, op de dag van zijn arrestatie al weer naar huis gestuurd. Verschillende ingewijden melden dat het gaat om de bekende Curaçaose zakenman Nachman Grynsztein van 78 jaar.
Wat de reden voor de vrijlating is, kan de woordvoerder van het Korps Politie Curaçao (KPC) niet vertellen. Eerder deed de ronde dat hij zou zijn vrijgelaten wegens gezondheidsklachten. Zwerwer laat eveneens weten nog altijd niet te kunnen zeggen wat de initialen zijn van de verdachten die zijn gearresteerd bij de grootschalige actie in verband met een witwasonderzoek. Toch laten verschillende ingewijden tegenover deze krant weten dat het gaat om meerdere leden van de familie Grynsztein.
,,Morgen (vandaag, red.) zullen ze worden voorgeleid”, zegt Zwerwer. Hoe laat dat gaat gebeuren, kan hij niet zeggen. Behalve vader Grynsztein op Curaçao zou ook zijn zoon Itzhak ‘Isaac’ Grynsztein zijn gearresteerd in Miami, waar hij zeer frequent verblijft. Zwerwer houdt het er op dat ‘alle gearresteerden een band met elkaar hebben’. ,,Maar of dat een familieband betreft, kan ik niet zeggen.”
Volgens het Nederlandse tijdschrift Quote zijn er in totaal vier leden van de Grynsztein-familie gearresteerd. In Amsterdam zou verder de 41-jarige Curaçaoënaar Orí Zahavi zijn aangehouden in verband met de witwaszaak. Hij zou de touwtjes in handen hebben op het virtuele kantooradres aan de Amsterdamse Cruquiuskade. Volgens Quote is verder Luis Adolfo Gonzalez Zwanenburg, een 31-jarige Venezolaan, aangehouden.
Naast de arrestaties werd er voor miljoenen beslag gelegd. De arrestaties hebben te maken met illegale financiële dienstverlening aan Venezolanen op Curaçao. Als dekmantel voor hun illegale financiële dienstverlening gebruikten ze een lingeriegroothandel.
Het onderzoek staat onder leiding van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie in Nederland. Via rechtshulpverzoeken zijn de politie en het OM op Curaçao bij de zaak betrokken.
In verband met het onderzoek werden er onder leiding van rechters-commissarissen maandag negen doorzoekingen uitgevoerd op Curaçao, en één in Nederland. Bij deze doorzoekingen werden bedrijfsadministratie, computers en andere digitale gegevensdragers, auto’s, telefoons, verschillende pin terminals, credit en debet betaalkaarten alsmede ongeveer één miljoen gulden aan contant geld, in verschillende valuta, aangetroffen en inbeslaggenomen. Tevens werd er, ter waarde van enkele miljoenen, beslag gelegd op verschillende banktegoeden, woonhuizen en bedrijfspanden van de verdachten op Curaçao.
Ook bij één van de e-zone kantoren bij The Ritz aan de Scharlooweg is maandag een huiszoeking geweest. Hans Robben, directeur van The Ritz reageert: ,,Zo zeer als wij alle zorgvuldigheid betrachten om binnen onze gebouwen koosjere bedrijven te huisvesten, zijn wij niet in staat de administratie van huurders te controleren. Een voorval als dit komt voor ons dan ook als een totale verrassing.”
Het Ritz-kantoor bestaat uit reguliere kantoren en e-zone kantoren die door externe bedrijven worden gehuurd. In de e-zone heeft het Ritz de bedrijfstakken ‘gaming’, ‘gambling’, ‘adult’ en ‘offensive business’ uitgesloten in een poging om de risicobedrijven buiten de deur te houden.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.