Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Er is bij een gezamenlijke actie van het Nederlandse combiteam (Fiod en politie) en de Divisie Georganiseerde Criminaliteit van het Korps Politie Curaçao (KPC) een grote vangst gedaan in het witwasonderzoek ‘Troya’. Er werden daarbij maandag onder meer op Curaçao miljoenen in beslag genomen, negen doorzoekingen gedaan en zes mensen gearresteerd. De arrestaties hebben te maken met illegale financiële dienstverlening aan Venezolanen op Curaçao.
De zes op maandag gearresteerde verdachten richten in 2010 een naamloze vennootschap op, die zij als dekmantel voor hun illegale financiële dienstverlening gebruikten, legt het OM Nederland uit. De nv lieten zij eerst bij de Kamer van Koophandel registeren als farmaceutisch bedrijf met een kantooradres in Amsterdam en een vestigingsadres op Curaçao. Daarna veranderden ze de bedrijfsdoelstelling naar groothandel in lingerie.
Het OM: ,,Uit onderzoek is naar voren gekomen dat nooit enige handelsactiviteit in farmaceutische producten en/of kleding in Nederland heeft plaatsgevonden. In plaats daarvan zijn er talrijke verdachte geldstromen van en naar de bankrekening van de nv van verdachten, vermoedelijk onder het mom van contante verkoopomzet van kledinghandel.”
Bijna 150 miljoen euro werd bijgeschreven vanuit een Duitse zogenoemde ‘payment service provider’. Dit zijn legale providers die winkeliers voorzien van betaalmogelijkheden zoals bankoverschrijvingen en creditcardbetalingen. De bijgeschreven gelden werden vervolgens direct overgeboekt naar bankrekeningen in Amerika, Curaçao en Panama. ,,Het vermoeden is dat deze (girale) geldstroom verband houdt met de verkoop van onder andere Amerikaanse dollars aan Venezolanen op Curaçao die hiervoor met creditcards betalen”, aldus het OM.
Omdat de vraag naar dollars in Venezuela vele malen groter is dan de overheid ter beschikkling stelt is er een zwarte markt ontstaan waar dollars tegen woekerprijzen worden verkocht. Sinds 2003 kunnen Venezolanen uitsluitend dollars kopen via de overheid. Deze dollars worden onder andere ter beschikking gesteld via een door de overheid verstrekte creditcard waarmee dollarbetalingen kunnen worden gedaan in het buitenland.
Zodra het de Venezolaan lukt om zijn toegekende dollars op te nemen kan hij dit verkopen op de zwarte markt. Hij zal dan wel de overheid moeten misleiden onder de dekmantel van een ‘zogenaamde’ aankoop van goederen in buitenland. Deze ‘zogenaamde’ aankopen bestonden dan in dit geval waarschijnlijk uit lingerie.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).