Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Chikungunya is heftiger bij jongeren tot en met achttien jaar. Zo hebben ze bijvoorbeeld langer koorts. Toch zijn ze veel sneller hersteld van de virusziekte en hebben ze significant korter last van gewichtsklachten. Dat blijkt uit een belevingsonderzoek van de University of Curaçao (UoC) in samenwerking met de Engelse Durham University.
De resultaten uit dit onderzoek werden gisteren bekendgemaakt. Alhoewel het onderzoek nog niet helemaal is afgerond heeft de universiteit toch besloten met de voorlopige resultaten naar buiten te treden. Volgens hen is het noodzakelijk om de virusziekte zika, die net als chikungunya ook via de tijgermug wordt overgebracht en onlangs voor het eerst is gesignaleerd in de regio, pro-actiever aan te pakken. ,,Daarom is besloten om deze voorlopige cijfers bekend te maken terwijl het grootschalig onderzoek nog loopt.”
250 Mensen die geïnfecteerd zijn geweest met chikungunya namen deel aan het, volgens de UoC, ‘bescheiden’ belevingsonderzoek. Deze respondenten waren ruim elf dagen ziek door chikungunya. Daarvan waren ze zo’n week ‘extreem ziek’. Toch gingen de werkende deelnemers aan het onderzoek na zo’n vier dagen alweer aan de slag. Iets meer dan de helft van de respondenten kreeg een terugval, nadat ze dachten hersteld te zijn. Opvallend is dat deze personen werkzaam in het zogenoemde ‘middenkader’ langer last hadden van hun ogen dan persoon die minder geschoold werk doen. ,,Mogelijkerwijs is dit resultaat toe te schrijven aan het feit dat het middenkader vaak administratief werk verricht en het merendeel van de werktijd achter een computerscherm zit”, aldus de universiteit.
De ziekte was ook heftiger bij mensen die in het verleden al eens waren geïnfecteerd met virusziekte dengue. Deze ziekte wordt eveneens overgebracht door de tijgermug en lijkt qua symptomen op chikungunya. Over het algemeen voelden de respondenten die in het verleden dengue hadden zich langer zwak.
Het chikungunyavirus veroorzaakt milde koorts en hevige gewrichtspijnen. Dat blijkt ook uit het belevingsonderzoek. Maar liefst 90,7 procent had last van hun gewrichten, dat uitte zich in 90,5 procent van de respondenten tot gevolgen met lopen. 87,2 Procent had problemen met opstaan, 76,4 procent voelde zich slaperig, 77,7 procent had daarnaast ook koorts. Verder hadden de deelnemers last van overgeven, diarree, hoofdpijn, griepsymptonen, huiduitslag, problemen met zien, opgezwollen klieren, huidvervelling, hartkloppingen, duizeligheid, jeuk en koude rillingen.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).