Door Els Kroon
Willemstad - Ze is niet over het hoofd te zien, de prachtige viermaster Esmeralda, die tot en met zondagmiddag ligt afgemeerd aan de Matheywerf.

Woensdag maakte het trainingsschip van de Chileense marine onder groot ceremonieel haar entree in de St. Annabaai. Met een luid saluut antwoordde het schip op de 21 saluutschoten van de Nederlandse marine vanaf kustbatterij Krommelijn. Voor het eerst werd een niet-Nederlands marineschip op deze wijze verwelkomd. Daarmee werd afgeweken van een eeuwenoude traditie.
De Esmeralda komt deze eer toe. Het prachtig onderhouden schip met haar 21 zeilen bezoekt Curaçao voor de vierde keer; voor het eerst in 1964 en meer recent in 2009 en 2013. Commandant Carlos Fiedler en zijn bemanning toont ook nu weer een grote betrokkenheid. Vandaag en morgen houdt het schip van 14.00 tot 18.00 uur open huis voor alle belangstellenden, in het bijzonder scholieren, scouting- en andere lokale jeugdgroepen.
De 60-jarige Esmeralda is bezig aan haar zestigste jaarlijkse cruise, deze keer langs diverse Europese en Zuid-Amerikaanse landen. Het schip vertrok na een traditionele afscheidsceremonie in aanwezigheid van de Chileense president Michelle Bachelet, een maand geleden uit haar thuishaven Valparaiso. Dankzij de inspanningen van de Curaçao Sail Foundation wordt Curaçao aangedaan vóór de start van de 29-daagse Atlantische oversteek naar Rouen in het Franse Normandië. Van daaruit worden grote zeilfestivals in Bremerhaven en Amsterdam en diverse Europese steden bezocht voordat het schip haar reis van een half jaar beëindigt via de zeeweg bij Kaap Hoorn, vierhonderd jaar geleden ontdekt door de Nederlanders.
Het bezoek aan Curaçao betekent een hoogtepunt voor de meer dan 300 bemanningsleden waar ze erg naar hebben uitgezien. Onder hen de Nederlandse LTZ3 Vivienne van Woerkens. In een uitwisselingsprogramma met de Nederlandse marine mag zij als een van de acht internationale gasten drie maanden meevaren. Op de welkomstreceptie was Van Woerkens een bijzondere gastvrouw voor de 150 genodigden, onder wie een tiental Curaçaose schoonheden onder leiding van Miss Curaçao Kanisha Sluis. Velen maakten van de gelegenheid gebruik om met haar op de foto te gaan. Een ander hoogtepunt was de huldiging van drie bijzondere Curaçaoënaars: Jaime Saleh, Lionel ‘Chicu’ Capriles en Gregory Elias, die een gouden kruis en oorkonde van de internationale federatie van maritieme en marine verenigingen in ontvangst mochten nemen.
Gedurende het vijfdaagse bezoek brengt een delegatie van het schip een bezoek aan de gouverneur en andere lokale autoriteiten.
Vanavond om 20.00 uur is de bevolking uitgenodigd in het SDK voor een vriendschappelijke voetbalwedstrijd tussen Chili en een Curaçaose selectie.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).