Van een onzer verslaggevers

Willemstad - Tanken wordt vanaf dinsdag 30 juni fors duurder. De prijs voor een liter benzine gaat vanaf dan maar liefst 29 cent omhoog en komt daarmee uit op afgerond twee gulden. Ook de prijs voor een liter diesel gaat omhoog, zei het veel minder hard, met twaalf cent naar 1,27 gulden.
De forse toename van het Mogas 95-tarief komt door een sterke stijging van de inkoopprijs in combinatie met een ongunstige ‘recovery’ over het tweede kwartaal van dit jaar. Het hele jaar was de benzineprijs nog niet boven de 1,71 (de huidige benzineprijs) uitgekomen, maar daar komt dus per 30 juni een einde aan. Een jaar geleden was augustus de duurste maand om te tanken: toen moest er 2,46 gulden worden afgerekend per liter Mogas 95.
Ook dieselrijders zijn duurder uit in de maand juli. Zij betalen nu nog afgerond 1,15 gulden maar dat wordt per 30 juni 1,27 gulden: een toename van twaalf cent. Daarmee wordt er voor de dieselrijders geen record gebroken: het meeste moesten zij per liter betalen in de maand februari toen ze 1,29 gulden moesten afrekenen. De prijs voor een grote en kleine gasbom blijft gelijk, respectievelijk 60 gulden en 13,50 gulden.
De prijs van elektriciteit gaat eveneens omhoog. Per kilowattuur zal er vijf cent meer worden gerekend vanaf 1 juli. Met een huishoudelijk verbruik tussen de 250 kilowattuur en de 350 kilowattuur moet er nu nog 0,65 gulden worden afgerekend per kilowattuur. Dat is per 1 juli 70 cent: een verschil van 5 cent.
De tarieven voor elektriciteit en water hebben te maken met maandelijks fluctuerende brandstofkosten voor productie, de correctiefactor voor prognoses en eventueel doorgeschoven tariefaanpassingen. De tarieven voor elektriciteit zijn gestegen als gevolg van zo’n doorgeschoven tariefsaanpassing uit juni 2015.
Het tarief van water blijft gelijk. Er moet ook in juli bij een gemiddeld verbruik tussen de negen en twaalf kuub nog 12,67 gulden worden afgerekend voor duizend liter water, dat is hetzelfde tarief als nu moet worden betaald.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).