Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad - De man G.H.J.B. die als eerste verdachte in de zaak Dubnium - waarbij onregelmatigheden bij bestellingen van mondkapjes worden onderzocht - is aangehouden en later op vrije voeten werd gesteld, is bij vonnis van 3 juni 2013 reeds veroordeeld tot het terugbetalen van het bedrag van de mondkapjes. Deze krant is in het bezit van dat vonnis van ruim twee jaar geleden.
In april werd B. in de boeien geslagen. Hij werd in 2012 door de toenmalige stichting Bureau Ziektekosten Voorzieningen (BZV) 365.853,49 gulden betaald voor een bestelling van 40.000 mondkapjes. De bestelling zou door de stichting in directe opdracht van de toenmalige minister Jacinta Constancia-Scoop (MFK) van Gezondheid, Milieu en Natuur in het kader van het preventiebeleid zijn gedaan. De oud-minister wilde de mondkapjes in restaurants om hygiënische redenen laten gebruiken. Het bedrag voor de mondkapjes werd middels een cheque betaald, maar de bestelling is nooit afgeleverd aan de stichting.
De cheque is opgemaakt op naam van Li Mi Wei, de eenmanszaak van B. Het bedrijf is op 23 februari 2011 opgericht en stond ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Deze krant beschikt tevens over een uittreksel hiervan. Volgens welingelichte bronnen is de cheque de dag na overhandiging aan B. meteen verzilverd en zou het geld zijn gebruikt om de schulden van de echtgenoot van Scoop-Constancia af te betalen. Toen de bestelling uitbleef, heeft het toenmalig bestuur van BZV aangifte gedaan. De rechter oordeelde in juni 2013 dat B. het totaalbedrag van 365.853,49 gulden, vermeerderd met de rente over dit bedrag vanaf 28 maart 2012 tot de dag der algehele voldoening, terug moest betalen aan de stichting. Tevens is de verdachte veroordeeld tot de betaling van de proceskosten tot aan de uitspraak. Dit werd begroot op 5.400 gulden en 4.729,83 gulden aan voorschotten, waarin begrepen 3.660 gulden aan griffierechten.
B. heeft nooit gehoor gegeven aan het oordeel van het Gerecht en nu - ruim twee jaar na het vonnis - blijft betaling nog uit. Behalve B. zijn ook de echtgenoot van oud-minister Constancia-Scoop en de oud-minister zelf in de boeien geslagen. Hoewel de echtgenoot inmiddels op vrije voeten is gesteld, is de hechtenis van Constancia-Scoop gisteren verlengd. Zowel B. als de echtgenoot van de toenmalige Gezondheidsminister blijven verdachten in de zaak Dubnium.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.