Oud-minister van Gezondheid Jacinta Constancia (MFK) aangehouden
Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad - Het feit dat er weer een lid van MFK - dit keer oud-minister van Gezondheid, Jacinta Constancia - is aangehouden, zegt veel over de partij en verder weinig over de Staten. Dat vindt Statenvoorzitter Mike Franco (PAIS).

constancia

Constancia is gisteren aangehouden bij het politiebureau te Rio Canario nadat zij zich vrijwillig had gemeld - na een oproep te hebben gekregen - voor verhoor. Haar wordt onder andere oplichterij, verduistering, witwassen van geld en vervalsing van documenten ten laste gelegd. De oud-Gezondheidsminister is het derde lid van MFK dat als verdachte door het Openbaar Ministerie wordt aangemerkt. Eerder werden al partijleider en oud-premier Gerrit Schotte (MFK) en Statenlid Amerigó Thodé officieel als verdachte bestempeld; Schotte in de zaak Babel waarin hij onder andere van ambtelijke corruptie, witwassen van geld en valsheid in geschrifte wordt beschuldigd en Thodé die het heimelijk opnemen van een gesloten Statenvergadering ten laste wordt gelegd.
De aanhouding van Constancia maakt deel uit van de zaak ‘Dubnium’ waarbij onderzoek wordt gepleegd naar strafbare feiten die zich mogelijk hebben voorgedaan bij de bestelling en betaling van een grote hoeveelheid mondkapjes bij de voormalige Stichting Bureau Ziektekostenvoorzieningen (BZV). Door of namens BZV is in 2012 bij de eerder in maart aangehouden G.H.J.B. een bestelling geplaatst en een betaling gedaan van ruim 365.000 gulden voor een partij mondkapjes die nooit geleverd is aan de stichting. Het vermoeden is dat meerdere personen zich door middel van deze transactie persoonlijk hebben verrijkt. In het kader van dit onderzoek zijn eerder invallen gepleegd in het huis van Constancia, haar echtgenoot en haar moeder. Ook haar echtgenoot is in een eerder stadium van dit onderzoek in de boeien geslagen. Hij is inmiddels op vrije voeten gesteld, maar blijft verdachte in de zaak Dubnium.
Tijdens het gesprek met deze krant had Statenvoorzitter Franco nog geen officieel bericht van het Openbaar Ministerie gekregen dat Constancia officieel verdachte was in een strafrechtelijke zaak. ,,Het enige dat ik officieel weet is dat ze is gevraagd zich te melden voor verhoor. En dat heeft ze bij mijn weten vrijwillig gedaan”, aldus Franco die vervolgens laat weten het opmerkelijk te vinden dat alle verdachten die momenteel in de Staten zitten uit een en dezelfde partij komen. ,,Dat zegt veel over de partij. Een partij die ondanks de niet-rechtmatig handelende mensen toch een grote vertegenwoordiging heeft in onze gemeenschap. Dat vind ik spijtig.”
Zoals de Statenvoorzitter al meerdere keren heeft laten weten, is er vanuit de Staten weinig te doen tegen leden die verdacht zijn. ,,We hebben verschillende wetgevingen bestudeerd. Waar je elke keer weer op stuit zijn verdragen voor de rechten van de mens waarbij wordt gesteld dat iemand onschuldig is tot zijn schuld wordt bewezen. In verschillende landen wordt er vanuit de partij zelf druk gelegd op de persoon in kwestie om zich terug te trekken tot de zaak is afgerond. In dit geval is het helaas duidelijk dat de MFK zich hier absoluut niets van aantrekt. Als ik kijk naar hoe ze zich tegen verschillende dingen verdedigen, proberen ze de perceptie te creëren dat er een hetze tegen de partij is. Ze geven overal een draai aan. Van gevoel en moraal is er binnen de MFK totaal geen sprake”, aldus Franco tot slot.
Schotte, de partijleider van MFK, was gisteren niet bereikbaar voor commentaar.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via www.online.ad.cw.

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.