Weer aanscherping reisadvies voor Venezuela
Van een onzer verslaggevers
Willemstad/Caracas - Het aantal zogenoemde ‘express kidnappings’ is de laatste weken gestegen in Venezuela. Voor het ministerie van Buitenlandse Zaken (BuZa) in Den Haag is dit reden genoeg om het reisadvies voor Venezuela opnieuw aan te scherpen.

Volgens het ministerie is het aantal express kidnappings vooral in de relatief veilige deelgemeenten Chacao en El Hatillo van Caracas toegenomen.
Venezuela verkeert in een economische crisis. Deze economische moeilijkheden hebben geleid tot protesten en de steun voor president Maduro lijkt af te nemen. De ontvoeringen hebben dan ook een financieel doel laat het ministerie gisteren weten. ,,Criminelen kiezen hun slachtoffers van tevoren uit. Ook als toerist of bezoekend zakenman of -vrouw kunt u het slachtoffer worden van een ontvoering.”
Een express kidnapping is vaak erg kort, meestal een of twee dagen, en als er losgeld geëist wordt ligt dat erg laag. Het is een bedrag dat een familie of bedrijf vrij gemakkelijk kan betalen. Als er geen losgeld wordt gevraagd moet het slachtoffer meestal al zijn of haar geld afgeven en worden de bankrekeningen van de slachtoffers door de ontvoerders geplunderd. De situatie in het buurland van Curaçao wordt niet alleen door BuZa scherp in de gaten gehouden maar ook door de Nederlandse Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD). Over de ontwikkelingen in Venezuela zeggen zij: ,,Op basis van de gesignaleerde ontwikkelingen schatten wij in dat de stabiliteit er in 2015 verder afneemt en dat dit mogelijke effecten zal gaan hebben in de regio.” Eerder lieten de ministers Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) van Defensie en Bert Koenders (PvdA) van Buitenlandse Zaken onafhankelijk van elkaar aan de Kamer weten zich geen al te grote zorgen te maken, maar de situatie in Venezuela wel nauwlettend te volgen. ,,Nederland en de VS volgen de situatie in Venezuela op de voet. Beide landen hechten waarde aan stabiliteit in de regio”, aldus Hennis-Plasschaert.
ADletters logo

 


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via www.online.ad.cw.

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.