Kluivert ‘ontzettend trots’ op zijn Curaçaose team
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Historisch, dat is in één woord de ‘zege’ van Curaçao gisteren onder leiding van de onofficiële bondscoach Patrick Kluivert op het ‘knollenveld’ van Cuba in hoofdstad Havana. Met een ‘atrako karate-style’, hoosbuien, onweer en verzopen camera’s was het voor Curaçao bijna letterlijk pompen of verzuipen.

curcuba

Met een 1-1 gelijkspel werd het uiteindelijk pompen en is Curaçao opnieuw een ronde verder in de WK-kwalificatierace.
De bevolking, die de laatste minuten met ingehouden adem ‘ouderwets’ via de radio had gevolgd - de signalen van Cubavision werden niet meer aan TeleCuraçao doorgegeven - reageerde opgelucht en dolblij. Hier en daar was er spontaan vuurwerk.
De wedstrijd was snel los. Na vijf minuten benutte een sterk opbouwend Cuba een hoekschop en werd de bal door aanvoerder Yenier Marques fraai ingekopt. Een duidelijk geïrriteerde Curaçaose doelman Eloy Room wist de overige tien aan te sporen om echt te gaan voetballen. Steeds meer kansen werden gecreëerd. De kans werd uiteindelijk benut door Michaël Maria die vanaf links de bal afgaf aan Papito Merencia. Met het geluk aan zijn zijde schoot de ADO-speler vervolgens via een Cubaans been langs doelman Sandy Sanches.
Daarmee waren de eerste 20 minuten van de wedstrijd al veel vermakelijker dan de wedstrijd afgelopen woensdag op Curaçao. Met enige regelmaat werden aan beide kanten kansen gecreëerd en leken de twee partijen geheel aan elkaar gewaagd. Een goede kans werd gecreëerd door spits Gino van Kessel. Razendsnel sprintte hij over het veld richting Cubaans doel. Keeper Sanches zag hem aankomen, maar schopte de aanvaller met een karatetrap omver. Volgens de radiostations een ‘atrako karate-style’. Sanches werd meteen gestraft door de arbiter met een rode kaart.
Het leek alsof de hoosbuien en het onweer hadden gewacht op het fluitsignaal voor rust van de scheidsrechter. Vlak daarna brak de hemel boven Havana open en kwam het met bakken uit de lucht. Vlak bij de kleedkamer van het Curaçaos elftal sloeg de bliksem in. De regen was zo heftig dat de camera’s van de Cubaanse omroep het loodje legden en het dus ook het einde was van de wedstrijd op tv. Het was aan Radio Mas en Radio Direct, die de wedstrijd live uitzonden, om de voetballiefhebber op de hoogte te houden. De laatste deed het zónder de door voetbalfederatie FFK beloofde accreditatie.
Alhoewel de 11e man ontbrak bij Cuba was daarvan na de hervatting, ruim twee uur later, weinig te merken. Op het veld, dat ondertussen was veranderd in een modderpoel, creëerde Cuba kans na kans. Daarom was het voor Curaçao vooral spelen op eigen helft en de boel dichthouden. Met succes, de Curaçaose elf gaan door naar de volgende ronde op weg naar het WK in 2018 in Rusland.
Coach Patrick Kluivert laat achteraf weten ‘ontzettend trots’ te zijn op zijn team en de staf. ,,Maar ook op iedereen op het eiland: gefeliciteerd. Goed gedaan Curaçao.” Op Curaçao werd de zege gevierd met het geluid dat ze in de het stadion in Cuba al goed kennen: knallen. Maar dan op Curaçao met vuurwerk, in plaats van onweer.
De spelers en begeleiders zullen met Insel Air terugkeren en naar verwachting met groot enthousiasme worden ontvangen. De weg is nog lang, maar na ministaatje Montserrat en Cuba dat 12 miljoen inwoners telt, zijn de eerste stappen gezet en duurt het Curaçaose voetbalfeestje voort. Mogelijke tegenstander wordt Haïti of Jamaica.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.