Agent bekent alles maar claimt niets te hebben geweten van moordplannen
Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad - Tegen Xavier de Windt, de agent die verdacht wordt van medeplichtigheid aan de dubbele moord op Hato in juli 2014 en het verkopen van politieportofoons aan derden, is gisteren zes jaar celstraf geëist.
Tevens eist het Openbaar Ministerie dat hij uit het Korps Politie Curaçao wordt verwijderd.
Een emotionele De Windt bekende gisteren alles; van het verkopen van de politieportofoons tot het verstrekken van informatie over de vlucht van Erwin ‘Djais’ Juliana en diens neef Shantlé ‘Champi’ Arnhem. Maar: ,,Ik wist niet wat er ging gebeuren”, zo gaf de verdachte gisteren in de rechtbank te kennen. ,,Ik ben dom geweest om de informatie te geven. Maar dat heb ik gedaan vanwege de situatie waar ik in verkeerde. Ik wist niets van de plannen.”
Voor de rechter gaf een geëmotioneerde De Windt gisteren aan het financieel moeilijk te hebben. Dat zou de reden zijn geweest waarom hij de portofoons heeft verkocht en de informatie aan de leden van de No Limit Soldiers (NLS) heeft gegeven die heeft geresulteerd in de moord van Juliana en Arnhem. ,,Ik kan niet goed omgaan met geld en ik heb schulden. Ik ben naar vier banken geweest. Eén wilde me niet helpen, volgens twee andere banken kon ik geen lening aanvragen en de vierde zei in eerste instantie van wel, maar ook dat ging op het laatste moment niet door. Ik woon bij mijn oma en overgrootmoeder en ik had discussies met mijn oma en ik wilde een eigen woning zoeken. Toen ik voor de vierde keer nee te horen kreeg van een bank heb ik besloten de portofoons te verkopen”, aldus De Windt. Over de Hato-moordzaak zei hij: ,,Daar weet ik echt niets van. Ik zit niet in een criminele bende en ik heb niet geholpen bij de voorbereidingen. Ik ben door mijn financiële situatie gewoon zwak en dom geweest.”
In haar requisitoir gaf officier van justitie Clarelli Hato-Willems te kennen dat de verdachte vanuit zijn functie als politieambtenaar, cruciale informatie over de dag en het tijdstip van de komst van Juliana vanuit Düsseldorf met Air Berlin heeft doorgegeven aan het lid van de NLS, Curtley Basilia, die het op zijn beurt heeft doorgegeven aan Judrin Martis, die nu ook terechtstaat voor de moorden. ,,De mededaders waren door de mededeling van de verdachte precies gewaarschuwd wanneer Juliana zou komen”, aldus de officier van justitie in haar requisitoir.
Hato-Willems: ,,Ze (de mededaders, red.) hadden naar aanleiding van de ontvangen informatie van De Windt een plan beraamd om de leider van de Buena Vista City-gang, Erwin Juliana, bekend als ‘Djuni Djais’ te liquideren. Zij waren bewapend met automatische vuurwapens. Bij de luchthaven zijn anderen uitgestapt met deze automatische vuurwapens en hebben Juliana vermoord. Arnhem, die naast Juliana stond, is ook doodgeschoten.”
Het Openbaar Ministerie stelt dat De Windt door zijn handelen ook de veiligheid in gevaar heeft gebracht van iedereen die zich op de bewuste avond op Hato bevond. ,,Daarnaast heeft verdachte in algemene zin de integriteit van de politie geschonden”, aldus de officier van justitie in haar requisitoir. In het bezit van het OM zijn whatsapp-berichten tussen De Windt en een VDC-medewerker waaruit blijkt dat de verdachte constant om reisinformatie verzocht met betrekking tot Juliana. Op 23 juni 2014 stuurt De Windt de namen en geboortedata van drie mannen, onder wie Juliana, naar de VDC-medewerker. Daarna volgen verschillende berichten over en weer waarbij De Windt vragen stelt zoals: ,,Is het iets dat zij kunnen veranderen om eerder te komen? Is er een manier om te weten dat zij hebben veranderd om eerder te komen? Is het mogelijk om mij aanstaande maandag op de hoogte te stellen, en overige maandagen tot zij zullen komen, om te weten of alles hetzelfde is gebleven? Zodat wij kunnen weten als zij van datum wijzigen.”
Op 15 juli 2014 - de dag waarop de schietpartij te Hato plaatsvond - stuurt De Windt weer een bericht naar de VDC-medewerker en schrijft: ,,Slaap niet, er is werk.” De VDC-medewerker stuurt terug: ,,Twee zijn vandaag onderweg. Twee hebben een ticket gekocht maar een is niet aan boord.” De Windt: ,,Wie en wie? Wanneer arriveert het vliegtuig?” De VDC-medewerker antwoordt: ,,Juliana en Gregorius komen vandaag. Het vliegtuig komt aan 19.30.” De Windt: ,,Is het vliegtuig op tijd?” De VDC-medewerker antwoordt: ,,Het vliegtuig arriveert als het goed is om 17.20.” En later: ,,19.30. Dit is het tijdstip dat het vliegtuig zal landen.”
ADletters logo


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.