Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Er wordt weer een poging ondernomen om de mangroves van Ascencion en Playa Charomba schoon te maken.

plasticbaai

Maandag om 8.30 uur zullen tachtig scholieren van de International School het spits afbijten en pieren en steigers maken om het afval te kunnen bereiken.
Want de pogingen die in het verleden zijn gedaan, waren een druppel op een gloeiende plaat stellen organisatoren stichting Uniek Curaçao en stichting Sentro Speransa. Zo werkte een jongerengroep van FHAP-HAK twee dagen hard en voerde veel vuil af en huurde het bedrijf CRC een kraan om het vuil te verwijderen. Maar die kraan verzakte en er moest een andere kraan aan te pas komen om de verzakte kraan te redden.
Volgens de organisatie zijn de werkomstandigheden moeilijk. Het is er te ondiep om met boten de klus te klaren en te diep om alles te voet te doen. Daarom is er nu bedacht om steigers en pieren naar de plekken met drijvend afval te maken. Ook vuilverwerker Selikor en Fundashon Kòrsou Limpi Bonita zullen aanwezig zijn om de leerlingen te helpen.
De mangroves van Ascencion en het achterland van Playa Charomba (ook wel ‘plasticbaai’) zijn, zo wordt er gesteld, de afgelopen tientallen jaren verworden tot een afvaldepot. ,,Eenieder die het natuurpark van Ascencion bezoekt valt deze grote witte afvalmassa in de verte op en ervaart het als een doorn in het oog tijdens het recreëren in dit populair geworden natuurgebied. Het afval drijft al jaren lang via de boca naar binnen en vooral met stormachtig weer wordt het drijfvuil extra snel en ver naar achter gestuwd, het belandt in de inhammen en vooral tussen de mangrovebegroeiing. Inmiddels kan men spreken van een depot in plaats van alleen maar een vervuild gebied”, legt de organisatie uit.
Maandag wordt er een begin gemaakt met de schoonmaak. De organisatie nodigt iedereen uit mee te helpen, op welke wijze dan ook. Aanmeldingen doorgeven of meer informatie opvragen kan via 4628989.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.