Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Falcon Air Express, de in Miami gevestigde maatschappij van Nelson Ramiz - in 2011/2012 door onder meer Korpodeko en Girobank binnengehaald als redder van Dutch Antilles Express (DAE), maar waar later onder Ramiz de stekker er uit moest worden getrokken - lijkt bankroet.


Wikipedia meldt dat chartermaatschappij Falcon Air op 5 juni haar vergunning heeft ingeleverd bij de luchtvaartautoriteit FAA in de Verenigde Staten, na het verlies van het contract met het Amerikaanse ministerie van Justitie en in verband met de opgestapelde schulden. Ook Curaçao Chronicle berichtte er gisteren over. De uitgever van deze nieuwswebsite werkte eerder voor Ramiz en DAE.
Falcon Air was sinds 2009 in handen van Ramiz. Falcon had in de betere jaren circa 150 medewerkers in dienst. In de periode voorafgaand aan het einde was dat aantal teruggebracht tot circa 50, met de belofte dat ze de onbetaald gebleven maanden nog uitgekeerd zouden krijgen. Het zou gaan om twee maanden salaris.
Hetzelfde gebeurde onder Ramiz met werknemers van de in augustus 2013 in staat van faillissement verklaarde DAE op Curaçao. Dutch Antilles Express, geleid door Ramiz, had al twee maanden haar personeel niet meer betaald.
Volgens het curatorenverslag moeten de werknemers van DAE nog 3,3 miljoen gulden aan salaris krijgen. De belastingontvanger ‘mist’ nog 7,9 miljoen aan niet betaalde belastingen en premies, terwijl de Sociale Verzekeringsbank (SVB) 6,9 miljoen tegoed heeft.
Het Antilliaans Dagblad berichtte dat Ramiz met DAE een ‘spoor aan financiële schade’ had achterlaten: minimaal 89 miljoen gulden aan schulden plus nog eens een vordering van zo’n 35 miljoen gulden van Girobank.
Bij elkaar opgeteld 124 miljoen gulden. Zo bleekt uit het faillissementsverslag van Dutch Antilles Express (DAE) bv, dat door de curatoren Paul van de Laarschot en Mirto Murray bij de rechter-commissaris was ingediend. ,,Bij de huidige stand van de boedel is het niet waarschijnlijk dat aan preferente en concurrente crediteuren een uitkering zal worden gedaan”, schreven zij.
Tot die concurrente schuldeisers behoort ook ontwikkelingsbank Korpodeko, die 26,9 miljoen claimt. Korpodeko kwam er later nog enigszins goed van af omdat voormalig DAE-eigenaar Niek Sandmann begin augustus 2014 werd veroordeeld tot het betalen van een fikse boete van 6,9 miljoen aan Korpodeko omdat hij eerder - zonder medeweten van Korpodeko als medefinancier - de noodlijdende luchtvaartmaatschappij DAE verkocht had aan Arnold Leonora, die vervolgens met de noorderzon vertrok.
Na Leonora kwam Ramiz van Falcon Air in beeld. Oud-gezaghebber en de latere interim-premier Stanley Betrian was er ten tijde van Leonora bijgehaald en bleef betrokken. Ramiz werd door Girobank en Korpodeko gepresenteerd als de persoon die DAE uit het slop zou trekken en die, als hij daarin zou slagen, de optie had om DAE over te nemen. Met twee petten op, als huurder (DAE) en verhuurder (Falcon) zorgde Ramiz ervoor dat DAE enkele MD-83’s leasete, waarmee Falcon in Miami zich verzekerd wist van inkomsten.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).