Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het wetsvoorstel van coalitiepartij PAIS om bestuurders aansprakelijk te stellen moet aan de bevolking worden voorgelegd, opdat zij commentaar kunnen leveren op dit wetsvoorstel. Dat heeft PAIS laten weten.
Volgens partijleider Alex Rosaria is het democratisch om de burger hierbij te laten participeren. ,,Immers dit wetsvoorstel vloeit direct voort uit de in onze samenleving bestaande perceptie dat de financiële problemen waarin ons land verkeerde, getuige de aanwijzing uit Nederland die er is geweest, mede veroorzaakt worden omdat de persoonlijke verantwoordelijkheid van bestuurders niet, dan wel onvoldoende, worden geadresseerd.” Burgerparticipatie komt ten goede van de kwaliteit van het wetsvoorstel, vergroot het draagvlak en het verbetert tevens de relatie tussen burger en bestuur, aldus Rosaria. Op 21 oktober vorig jaar werd het initiatiefwetsontwerp tot wijziging van de Landsverordening comptabiliteit bij de Staten ingediend door Rosaria, Mike Franco, Marilyn Moses en Eugène Cleopa, om zo in de toekomst ministers persoonlijk financieel aansprakelijk te stellen.
Inmiddels is het wetsvoorstel conform de aanbevelingen van het advies van de Raad van Advies aangepast en kan dit ontwerp in principe ter behandeling in de Staten op de agenda worden gezet.
In dit wetsvoorstel wordt ook een nieuwe procedure geïntroduceerd, die zal komen te gelden wanneer de overheid bepaalde bijzondere privaatrechtelijke overeenkomsten aangaat. Deze speciale procedure geldt bij het oprichten of mede-oprichten van privaatrechtelijke rechtspersonen, de verwerving of mede-verwerving van aandelen in privaatrechtelijke rechtspersonen door het Land en de vervreemding van aan het Land toebehorende aandelen.
PAIS wil zo voorkomen dat overheidsgelden voor oneigenlijke doelen worden gebruikt. ,,Of beter gezegd misbruikt. In het eerste geval kunnen de kosten, verbonden aan een nietige overeenkomst, op de minister verhaald worden. Een nietige overeenkomst is een overeenkomst waarvoor de minister of de ambtenaar die namens de minister de overeenkomst aangaat, niet gemachtigd is. In het tweede geval wordt, middels de voorgestelde parlementaire procedure, voorkomen dat overheidsgelden in privaatrechtelijke rechtspersonen wordt gestopt, zonder dat daarmee een Landsbelang is gediend.”
Elke burger die het wetsvoorstel wil inzien kan het opvragen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.