Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Hoewel premier Mike Eman (AVP) en minister van Financiën Angel Bermudez (AVP) opgelucht zijn dat de gouverneur de landsbegroting 2015 heeft getekend gisteren, is Statenvoorzitter Marisol Lopez-Tromp (AVP) allerminst blij. ,,Ik ben er zeker van dat er gedurende dit jaar nog aanpassingen zullen komen.”
De houding van de Statenvoorzitter zal premier Eman en minister Bermudez een doorn in het oog zijn. ,,Of hij begrip heeft voor mijn standpunt? Dat is een hele goede vraag die je hem zou moeten stellen. Hij weet mijn redenen, die heb ik voorafgaand aan het stemmen over de begroting aan hem en Bermudez uitgelegd. We hebben het er meerdere keren over gehad. Ik weet niet of dit gevolgen zal hebben voor mijn voorzitterschap in de Staten, dat zullen we in september zien.”
Tijdens het debat over de landsbegroting 2015 vorige week werd de opstelling van de Statenvoorzitter ‘niet hartelijk ontvangen’ door haar eigen AVP-fractie, blikt Lopez-Tromp terug. ,,Fractieleider Rene Herdé had het op een gegeven moment zelfs over de fractie van twaalf in plaats van dertien. Het was een fel debat, hectisch en verhit. Ik heb benadrukt dat er voor de wet geen fracties bestaan, maar er zitten parlementsleden die door de bevolking gekozen zijn om hen te vertegenwoordigen.”
Ondanks de handtekening van gouverneur Frits Refunjol, is Marisol Lopez-Tromp nog altijd niet blij met de begroting die er nu ligt. ,,Gezien de adviezen die er liggen, een negatief advies van de Raad van Advies en het College financieel toezicht (Cft), vind ik het niet kloppen. Aanbevelingen zijn niet meegenomen in deze begroting. Ik wil duidelijkheid of er nog wijzigingen komen, we moeten op de cijfers kunnen vertrouwen. Vorig jaar hebben we zoveel narigheid gehad, we moeten leren van de les die we hebben gehad.”
Hiermee doelt Marisol Lopez-Tromp op het koninklijk besluit waarin de gouverneur door de Rijksministerraad werd opgedragen de landsbegroting niet te tekenen, waarna premier Eman in hongerstaking ging. ,,Wat ik nu wilde vermijden was dat wij iets goedkeuren en binnen een paar maanden van het CAft te horen krijgen dat we alsnog moeten bezuinigen. Wat staat ons te wachten? Hoe meer je het uitstelt, hoe meer je het op de lange baan wil schuiven en je het door Nederland laat vertellen.”
Bermudez verzekert dat er op dit moment geen wijzigingen nodig zijn in de begroting, maar de Statenvoorzitter twijfelt daaraan. ,,Ja, nog steeds twijfel ik daaraan, ondanks dat de gouverneur zijn handtekening heeft gezet. Ik geloof dat we nu de stappen moeten nemen die nodig zijn. Dat moet ook, gezien het protocol dat de regering heeft getekend. Vorig jaar was er een koninklijk besluit, dit jaar een protocol, maar de afspraken die gelden zijn niet minder zwaar. Als de begroting getoetst wordt gaan we waarschijnlijk horen dat de gemaakte afspraken in het protocol voor wat betreft de begroting niet zijn nagekomen. Dat had ik graag van tevoren willen weten, en niet pas in september.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.