Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad - Minister Nelson Navarro van Justitie (PAIS) en minister José Jardim van Financiën (namens onafhankelijk Statenlid Glenn Sulvaran) hebben gisterochtend de formele aftrap gegeven tot het instellen van een integraal afpakteam.

 

afpakteam

Dit hebben ze gedaan door hun handtekening te plaatsen onder het Plan van Aanpak voor de pilot ‘Afpakteam Kòrsou’.
Met het plegen van strafbare feiten wordt door criminelen veel geld verdiend. Een belangrijk onderdeel in de strijd tegen de criminaliteit is het afpakken van het geld en de goederen met een criminele herkomst. Dat hoeft niet altijd te gebeuren door het doen van langdurige onderzoeken of rechtszaken. Met enige creativiteit en doortastendheid is het ook mogelijk om op een snellere en efficiëntere manier crimineel vermogen af te pakken. Dat is de taak van het afpakteam.
Het afpakteam gaat met ingang van 1 augustus 2015 in nauwe samenwerking kansrijke afpakprojecten selecteren en uitvoeren. Door het combineren van bevoegdheden en aanwezige informatie en expertise van de deelnemende diensten, kan het afpakteam een effectief wapen zijn tegen de criminaliteit.
De afgepakte goederen zullen worden verkocht. De opbrengsten daarvan en het afgepakte geld zullen ten goede komen aan het land Curaçao. Met de opbrengsten zullen eerst de kosten van het afpakteam vergoed worden. De criminelen betalen dus zelf de inzet van de functionarissen die de criminele verdiensten van hen afpakken.
Het Afpakteam Kòrsou bestaat uit samenwerkende functionarissen van het Korps Politie Curaçao (KPC), de Belastingdienst Curaçao, Team Inlichtingen en Opsporing Belastingdienst (TIO), Koninklijke Marechaussee (KMar), douane, kustwacht en het Openbaar Ministerie, aangevuld met twee opsporingsambtenaren uit Nederland met ervaring op dit gebied. Het team zal fungeren onder de coördinatie van het Openbaar Ministerie.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).