Stukken van architect Sehos te bekijken bij Nationaal Archief
Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad - Het Nationaal Archief heeft ontwerpen gekregen van architect Ben Smit.

Nu kunnen onderzoekers, historici, architectuurliefhebbers en andere geïnteresseerden in constructie- en kunstgeschiedenis gebruikmaken van de ontwerpen van deze bekende architect. Smit is met zijn ontwerpstijl een inspiratie voor jongere architecten.
Smit is in 1922 in Amsterdam geboren en heeft aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen, België en aan de École des Beaux Arts in Lyon, Frankrijk, architectuur gestudeerd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog verhuisde hij naar Jamaica en twee jaar later naar Curaçao waar hij eerst gedurende drie jaar voor de Dienst Openbare Werken heeft gewerkt waarna hij - op 24-jarige leeftijd - zijn eigen architectenbureau opende. In de jaren 40 tot en met de jaren 60 was Smit samen met zijn partner Cornelis Bakker de belangrijkste architect van het eiland. Samen heeft het tweetal verschillende gebouwen ontworpen. Smit ontwierp in 1953 onder andere een deel van het Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos).
De bekende architect maakte gebruik van ‘moderne architectuur’; een internationale architectuurbeweging van de twintigste eeuw. De ontwerpen hiervan zijn ideaal voor het tropische klimaat van Curaçao.
Smit heeft zijn werken in het boek ‘Ben Smit, Projecten Curaçao 1946-1969’ samengevat. Fotograaf Fred Fischer heeft de beelden vastgelegd van de gebouwen die door Smit zijn ontworpen. Deze foto’s zijn ook te zien in de collectie bij het Nationaal Archief. Collega-architect Ronny Lobo noemt de collectie van Smit een hommage aan de moderne architectuur op Curaçao.
Het Nationaal Archief ligt aan de Scharlooweg 77-79 en is op maandag van 13.30 tot 16.30 uur en van dinsdag tot en met vrijdag van 8.00 tot 11.45 uur en van 13.30 tot 16.30 uur geopend.
www.nationalarchives.cw 


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.