Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad – Het Openbaar Ministerie functioneert niet onder druk. Dat was de boodschap van procureur-generaal Guus Schram aan de delegatie van Pueblo Soberano die afgelopen week een brandbrief bij het OM heeft afgegeven.
De brandbrief werd ingediend door bestuursvoorzitter van de PS, Edward Joseph, en fractievoorzitter Jaime Córdoba. In de brief doet de partij haar beklag over het feit dat de moordzaak van partijleider Helmin Wiels nog steeds niet - na twee jaar tijd - is opgelost. Hoewel de schutter voor deze moord een levenslange celstraf in Nederland uitzit, lopen de intellectuele daders nog altijd vrij rond.
In een reactie laat OM-woordvoerder Norman Serphos tegenover deze krant weten dat de delegatie door PG Schram, hoofdofficier van justitie Heiko de Jong en Gert Rip, de officier van justitie belast met de moordzaak, is ontvangen. ,,De brief is ter kennisgeving in ontvangst genomen en de PG heeft aangegeven het op prijs te stellen dat de groep zoveel aandacht heeft voor de zaak”, zo vertelt Serphos. ,,Maar tegelijkertijd hebben we ook aangegeven dat het Openbaar Ministerie niet onder druk werkt. Want dat is uiteindelijk het doel geweest van de delegatie: om druk te zetten op het Openbaar Ministerie om de zaak zo snel mogelijk op te lossen.
Deze krant berichtte vorige week woensdag over de kritiek van PS op het OM en het RST. ,,Het is tijd dat de waarheid nu boven tafel komt”, zo schreef de partij in de brief die behalve aan het OM ook aan Justitieminister Nelson Navarro (PAIS) is aangeboden. In de brief stelt de partij dat de leden vanaf het begin kennis hebben genomen van grove fouten in het onderzoek. ,,Desondanks heeft de PS de justitiële keten (de minister van Justitie, het OM en het RST) het voordeel van de twijfel en de tijd gegeven om deze zaak op te lossen. Wij zijn ons ervan bewust dat wij met de oplossing van de zaak de vader van een gezin, onze politiek leider, een parlementariër en een vriend niet in ons midden terugkrijgen, maar het wordt wel mogelijk gemaakt dat de schuldigen hun verdiende straf kunnen krijgen”, zo staat in de brief vermeld.
En verder: ,,De perfecte misdaad bestaat niet. Met de oplossing van de zaak zal het mogelijk worden dat het Curaçaose volk antwoorden krijgt op vragen, en ook de voldoening krijgt bij het zien dat justitie zijn werk heeft gedaan en het recht zegevierde. Misschien zal het met de tijd de pijn kunnen verzachten die de moordenaar en de intellectuele daders bij ons hebben veroorzaakt.” Volgens PS is het nu - twee jaar nadat er met veel fanfare werd aangekondigd dat men zicht had op de intellectuele daders - tijd dat het OM en het RST duidelijkheid in deze zaak verschaft. De partij roept daarom de vertegenwoordigers van de justitiële keten op om aan het volk uit te leggen wat zij al weten ‘en het volk op zijn minst te zeggen dat jullie de schuldigen aan de moord op Helmin Magno Wiels niet kunnen of willen opsluiten’.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).