Door Lidanel Molenaar


Het Expertisecentrum voor Toetsen & Examens (ETE) heeft voor dit schooljaar, net als voorgaande jaren, 144 examens ontwikkeld.

 

Het gaat om 116 vsbo-examens en 28 havo- en vwo-examens. Papiaments is uiteraard een van de lokaal geproduceerde examens. En daar wordt vandaag de examenperiode mee begonnen. Tenminste alleen de leerlingen van het hoger algemeen vormend onderwijs (havo) en het voorbereidend wetenschappelijk onderwijs (vwo) doen vandaag examen in dit vak. De scholen van het voorbereidend secundair beroeps onderwijs (vsbo) beginnen maandag 11 mei met het vak Natuur- en Scheikunde.
Sinds 2010 wordt Papiaments tijdens het centraal schoolexamen getoetst in havo en vwo, na de proeftoetsen van 2009 en 2010. Het examen Papiaments is samengesteld door ETE, de uitvoerende organisatie binnen het ministerie van Onderwijs. ETE is verantwoordelijk voor de constructie, productie, distributie en normering van de centrale eindexamens in het voortgezet onderwijs.
Ondanks de onafhankelijke positie van de andere landen in het Koninkrijk, is er met Nederland en Sint Maarten wel nog een samenwerking op het gebied van de centrale examens. Zowel voor Bonaire en Sint Eustatius als voor Sint Maarten, levert het ETE nog steeds de centrale examens voortgezet onderwijs. De examens die van Nederland afkomstig zijn, zijn vooral de havo- en vwo-examens. De vsbo-examens afkomstig uit Nederland worden vooraf gescreend op de toepasselijkheid van de context.
Het examen is samengesteld door de ETE-groepscommissie Papiaments alsmede de beoordeling en de zak/slaaggrens en de zogenaamde cesuur.
Gisteren waren de schoolverzorgers van het Radulphus College druk bezig met het inrichten van de gymzaal voor de leerlingen van zeven havo- en drie vwo-klassen. De sportvloer moet worden afgedekt, tafels en stoelen uit lokalen verhuisd, mobiele airco’s geïnstalleerd en als laatste worden de naamkaartjes op de tafels geplaatst. Het examen Papiaments bestaat uit twee onderdelen: tekstverklaring (meerkeuze vragen en open vragen) en samenvatting, op basis van twee teksten. Marelva Mathilda, docente Papiaments, heeft vertrouwen in de goede afloop. ,,De leerlingen zijn goed voorbereid, we zijn er het hele jaar mee bezig en de laatste maanden heel intensief. Er is sprake van een positieve spanning, ze willen graag goed scoren en komen steeds nog dingen vragen. Ze vragen me wat ik denk dat hun cijfer gaat worden. Nou, zeg ik dan, als jullie om en nabij de 7 scoren, ben ik hartstikke blij!”
Het examen Papiaments begint om half acht ’s morgens en de leerlingen mogen drie uur over het examen doen.

Foto Lidanel Molenaar


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.