Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad - Bewoners van de wijk Wishi en omgeving hebben nog steeds last van de groene smurrie op hun huizen - een gevolg van de uitstoot van de Isla-raffinaderij.


Dat blijkt uit een verklaring en foto’s van Peter van Leeuwen, de voorzitter van stichting Schoon Milieu Op Curaçao (Smoc).
De foto’s die door Smoc zijn gestuurd, zijn van het huis van een Wishi-bewoner. ,,De wanhopige eigenaar heeft Smoc om hulp gevraagd”, aldus Van Leeuwen. ,,Hij heeft al vaak de Isla gebeld. Hij wordt van het kastje naar de muur gestuurd door Kenneth Gijsbertha (woordvoerder van de raffinaderij, red.). Minister Ben Whiteman (Gezondheid, Milieu en Natuur, red.) heeft onderzoek laten uitvoeren na - samen met premier Ivar Asjes - een bezoek aan Wishi te hebben gebracht. Dat was een jaar geleden. Tot op heden heeft de minister niets naar buiten gebracht. Brieven en verzoeken van Smoc worden niet beantwoord en de milieudienst mag niets zeggen.”
Eerder werd al bekendgemaakt dat de groene stof die overal op huizen, auto’s en ander materiaal in Wishi, Marchena en omgeving terechtkomen kankerverwekkende stoffen bevat. ,,Hetzelfde geldt voor de alsmaar toenemende uitstoot van de Isla/BOO. Dat weet minister Whiteman, die nota bene arts is”, zo zegt Van Leeuwen.
Smoc heeft gisteren alle Statenleden via de Facebookpagina van de stichting opgeroepen in actie te komen. ,,De mensen onder de rook worden blootgesteld aan gevaarlijke stoffen, kankerverwekkende stoffen en ondraaglijke stank. En deze minister weet dat, maar doet helemaal niets. Dat kan zo niet langer. Wie roept hem ter verantwoording? Wie komt op voor de bewoners onder de rook?”, schrijft de voorzitter van Smoc boos in een verklaring.
De bewoner in Wishi die Smoc heeft benaderd, wordt volgens Van Leeuwen gek van de stank en is steeds weer genoodzaakt zijn huis over de groene troep heen te verven. ,,Hij heeft nu besloten te verhuizen. De meeste bewoners hebben daar het geld niet voor, hebben geen airco, worden gek van de stank en zitten gevangen in hun huis.” Volgens de Smoc-voorzitter zullen tientallen mensen per jaar eerder sterven door de Isla/BOO. ,,Dat bleek al uit een onderzoek uit 2005 door Ecorys NEI in opdracht van de overheid.”
Minister Ben Whiteman verklaarde desgevraagd tegenover deze krant niet op de hoogte te zijn van de zaak die Smoc onder de aandacht had gebracht. ,,Bewoners kunnen met hun klachten over overlast altijd bij de Milieudienst terecht”, aldus de minister tegenover deze krant.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.