Colombianen vanaf 1 juli zonder visum naar Curaçao en Sint Maarten.

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De visumplicht voor mensen met de Colombiaanse nationaliteit wordt op 1 juli afgeschaft voor Curaçao en Sint Maarten. Dat maakte minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken gisteren bekend na het Koninkrijksoverleg Buitenlandse Betrekkingen. Dit overleg wordt een keer per jaar gehouden, omdat het buitenlands beleid een Koninkrijksaangelegenheid is. Koenders sprak daarom gisteren met de drie Caribische premiers Ivar Asjes (Curaçao), Mike Eman (Aruba) en Marcel Gumbs (Sint Maarten) over de afstemming van het buitenlands beleid. ,,Ik heb direct na mijn aantreden in oktober vorig jaar al gezegd dat ik Koninkrijksminister ben. Ik ben gehecht aan de belangrijkste eilanden in het Koninkrijk.”
Een groot deel van het overleg ging over de regio. Colombia is daarin een van de belangrijkste landen, zei de minister, omdat er veel familiebanden zijn en ook spelen de handel en het toerisme een grote rol. ,,We willen het visumbeleid voor de landen in de regio harmoniseren. Daarom hebben we besloten om voor Curaçao en Sint Maarten per 1 juli vrijstelling te verlenen van de visumplicht voor Colombia. Voor Caribisch Nederland (Bonaire, Sint Eustatius en Saba, red.) willen we het afstemmen binnen het Schengengebied en Aruba wacht daar op.” Het Schengengebied bestaat uit 26 landen in Europa die een verdrag hebben gesloten over het visumbeleid.
Premier Mike Eman van Aruba, die het een delicaat onderwerp noemde, legde uit waarom zijn land op 1 juli nog niet overgaat tot afschaffing van de visumplicht voor Colombianen: ,,We hebben een grote Colombiaanse bevolkingsgroep van 15.000 mensen. Als we de visa nu afschaffen kunnen we problemen krijgen door de komst van bijvoorbeeld veel familieleden van deze mensen.” Aruba hoopt dat te voorkomen door het beleid af te stemmen met de Schengenlanden.
Andere regionale onderwerpen die zijn besproken waren de betrekkingen met Venezuela en Cuba. Minister Koenders herhaalde zijn eerdere uitlatingen dat de relaties met ‘het grootste buurland van het Koninkrijk’ goed zijn. Hij is niet van plan zich te mengen in interne zaken, zoals de sociale en politieke onrust in het land. ,,We hopen natuurlijk dat er een goede dialoog in Venezuela op gang komt.”
Koenders gaat morgen naar Cuba. De minister is optimistisch over de ontwikkelingen daar: ,,We willen de kansen van het Koninkrijk op Cuba vergroten. De ontspanning tussen Cuba en de Verenigde Staten kan een positieve impuls zijn voor de landen in de regio. We hebben daarom gesproken over hoe we onze gezamenlijke belangen kunnen vormgeven.”

ADletters logo


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).