Van een onzer verslaggevers

Willemstad - Het World Trade Center Curaçao (WTC), dat na het geknoei met de meters, een miljoenenschuld heeft aan Aqualectra ‘traineert de zaak onnodig’, aldus het energiebedrijf, dat vreest dat het WTC ‘tijd probeert te rekken om daarna de stekker eruit te trekken’.
Daarom spande Aqualectra naast een bodemprocedure een kort geding aan tegen het WTC van de Venezolaanse aandeelhouder Vittorio di Stefano. Deze zaak diende afgelopen week. Het gaat om een schuld van ruim 5,5 miljoen gulden, waarover door beide partijen in februari dit jaar overeenstemming is bereikt. Daarvan is in ieder geval bijna 3,5 miljoen erkend, al in december 2014, maar zelfs dit betaalt WTC niet.
WTC heeft tijdens een zitting begin deze maand verklaard dat in ieder geval een deel - minimaal 2,1 miljoen - van de aflossingen in verband met een eventueel te treffen betalingsregeling zal worden voldaan door Di Stefano, maar dat hij eerst onroerend goed moet verkopen om te kunnen betalen.
Daarna is Aqualectra erachter gekomen dat WTC eind januari 2015, dus zeer recentelijk, een tweede recht van hypotheek heeft gevestigd voor niet minder dan 10 miljoen dollar ten gunste van haar aandeelhouder Di Stefano zelf.
,,WTC traineert de betaling van het niet betwiste verbruik onnodig teneinde Aqualectra te dwingen tot een voor haar gunstige schikking te komen en zodoende te bewerkstelligen dat een deel van het onrechtmatige gebruik niet wordt betaald, terwijl de aandeelhouder van WTC ondertussen ten behoeve van zichzelf zekerheden regelt”, aldus advocaat Mayesi Hammoud namens het gedupeerde nutsbedrijf, dat aangeeft een spoedeisend belang te hebben dat haar vordering zo spoedig mogelijk wordt voldaan ‘gezien de hoogte van de vordering’ en incasso van het door WTC verschuldigde bedrag Aqualectra in staat stelt om aan haar eigen financiële verplichtingen te voldoen.
,,WTC heeft jarenlang stroom verbruikt die niet werd geregistreerd omdat de meter is gemanipuleerd. WTC heeft de ruimtes waarvoor stroom werd verbruikt commercieel gebruikt. Het betrof immers met name verhuur van diverse ruimtes en exploitatie van een hotel. WTC heeft dus ten koste van Aqualectra een flink voordeel gehad. Dat moet ze nu terug betalen.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.