Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Scherpschutters van de zogenoemde 25 Recce Sniper Troop trainen hun schietvaardigheden op het moment op Curaçao.

snipers

Dat doen ze door bijvoorbeeld het vuren vanuit een helikopter of op een varend doel vanaf een schip. Geen overbodige luxe, volgens Defensie.
,,Want voor mariniers kan dergelijke handigheid met een wapen goed van pas komen. Dit bijvoorbeeld tijdens een antipiraterijmissie of bij het opsporen van drugscriminelen in de West”, aldus het ministerie op zijn website. Het schieten vanuit een helikopter of vanaf een schip behoort tot het schietprogramma voor gevorderden.
Schieten vanaf bewegende doelen is overigens nog niet alles voor de zeesoldaten. Ze moeten ook nog eens een fysiek parcours volgen. Vanuit een ongemakkelijke positie, met verhoogde hartslag, dienen de mannen op grote afstand een doel te raken. Wat de uitwerking van verschillende soorten munitie is, bijvoorbeeld op glas, wordt eveneens belicht. Zeker niet onbelangrijk is effectief te vuren wanneer de mariniers zelf onder schot liggen. Dus ook dat maakt deel uit van de zogenoemde ‘strike module’.
Na het schieten volgt er nog een tactische fase. Daarbij wordt verwacht dat mariniers verschillende opdrachten plannen en uitvoeren. Het komt er dan bijvoorbeeld op neer onopgemerkt een vijand te observeren en uit te schakelen vanuit onder meer verstedelijkt gebied. Uiteraard is het, soms over lange afstand, de bedoeling alleen dat ene doel te raken.
Defensie: ,,Met de opgedane kennis en ervaring is de eenheid of een sniper-team optimaal in staat precisievuur op geselecteerde doelen te leveren.”


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).