Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Er ligt sinds december 2014 een conceptovereenkomst op tafel tussen de ‘operator’ in de haven, Curaçao Port Services (CPS), en de Curaçao Port Authority (CPA) waarmee een einde lijkt te komen aan de monopoliepositie van CPA. Dit heeft de minister van Economische Ontwikkeling (EO), Stanley Palm (PAIS) gisteren in de Staten te kennen gegeven. Het is niet duidelijk hoeveel jaar dit nog gaat duren. Het enige wat Palm erover gezegd heeft, is dat het om minder jaren gaat dan de twee keer 20 jaar die door de toenmalige regering Schotte in september 2012 was bedongen. CPA kreeg in 2012 de opdracht van de regering om de concessie met CPS uit te onderhandelen. ,,Deze opdracht is nimmer ingetrokken”, aldus Palm. Het gaat om het openbreken van het contract met CPS dat dateert van 1995. Volgens Palm staat in de nieuwe conceptovereenkomst verder dat CPS zal investeren in de kranen en de kades en deze ook zal onderhouden. Verder zal CPA een ‘fee’ ontvangen voor het gebruik van de containerhaven. Het is nu aan de regering om hierover een besluit te nemen.
Waar het gaat om het havenbeleid in het algemeen kan de minister de Statenleden al meedelen dat veel aanbevelingen met betrekking tot de organisatiestructuur in de haven opgevolgd of in ontwikkeling zijn. Het gaat voornamelijk om de functie van CPA als landlord, met meer aandacht voor beleid en minder voor de uitvoering en bijvoorbeeld het verzelfstandigen van de functie van havenmeester.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).