Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Op het terrein van de Isla-raffinaderij bevindt zich een hoeveelheid oude pijpen die asbest bevat.

 De pijpen verpulveren en de asbest waait over naar Marchena en andere wijken. Dat heeft Statenlid Jaime Córdoba van regeringspartij Pueblo Soberano afgelopen zaterdag tijdens de wekelijkse partijbijeenkomst bij de sede verklaard.

Overheids-nv Refineria di Kòrsou (RdK), heeft sinds 2005 de opdracht aan twee bedrijven gegeven om het asbest op te ruimen, zo verklaarde Córdoba desgevraagd. Het zou gaan om een bedrijf met de naam Demolition Curaçao en CRS. Deze bedrijven bestaan niet meer en zijn in een ander bedrijf opgegaan. Het Statenlid wilde lopende zijn eigen research nog niet de naam van het huidige bedrijf onthullen.
Bij de schoonmaakactie was toentertijd een bedrag van een paar miljoen guldens gemoeid, Córdoba schat dat het om meer dan 3 miljoen gulden zou gaan. De bedrijven hebben volgens Córdoba de asbestbuizen op een hoop achtergelaten op het Isla-terrein waar ze nu dus sinds 2005 liggen te verpulveren. ,,Het verpulverde asbest waait weg en vormt een ernstige bedreiging voor de gezondheid, zelfs voor de aanwezigen in de zaal van de sede van PS”, aldus Córdoba. ,,Met de flinke winden van de laatste tijd wordt het asbest ook nog veel gemakkelijker verspreid.”
In zijn toespraak zei de parlementariër zaterdag dat hij was uitgenodigd om zelf een kijkje te nemen op het terrein van de raffinaderij. Bij het bezoek maakte de politicus foto’s en nam hij videobeelden van de asbestpijpen. Deze krant beschikt over de genomen foto’s waarop de asbestpoeder te zien is. Op de videobeelden is te zien hoe de asbestpoeder wegwaait, zo verklaarde het Statenlid tegenover deze krant.
Córdoba zei ook vanaf vandaag een stevige campagne te gaan voeren om de aanwezigheid van asbest bij de Isla aan te kaarten. Zolang de asbestpijpen niet worden verwijderd, blijft de parlementariër naar eigen zeggen de strijd voeren.
In zijn inleiding verklaarde Córdoba dat hij geen spelbreker wil zijn. Maar, zo zei het Statenlid: ,,Als iets mij dwars zit en ik het met eigen ogen heb gezien, dan moet ik er wel iets over zeggen.” De PS-politicus stelde ook zich ervan bewust te zijn dat hij twee van de eigen ministers met zijn aanklacht bekritiseert, namelijk premier Ivar Asjes die ook belast is met de portefeuille van Algemene Zaken en minister Ben Whiteman van Gezondheid, Milieu en Natuur. ,,Het is niet anders. Het gerucht gaat al heel lang dat het niet koosjer is op het Isa-terrein”, aldus de parlementariër. ,,Ze draaien daar alsmaar rondjes, maar de zaak wordt niet opgelost.”
Volgens de parlementariër had de directeur van RdK de opdracht gegeven om de asbestbuizen te verplaatsen. Directeur Van den Wall-Arneman was gisteren echter onbereikbaar voor commentaar. Córdoba verklaarde op zijn beurt: ,,Ik blijf op deze zaak zitten totdat het wordt opgelost. Als het om mensenlevens gaat moeten er geen spelletjes gespeeld worden.” De parlementariër waarschuwde in zijn betoog ook voor experts die naar voren zullen komen om te ontkennen dat er asbest is. ,,Die experts komen in mij een niet-expert tegen die maar al te graag een oorlog tegen hen begint.”
De politicus sluit niet uit dat hij het verwijt zal krijgen het volk angst in te boezemen. ,,Nou goed, dat heb ik dan gedaan. Ik ben Statenlid, ik vertegenwoordiger het volk en Pueblo Soberano, jullie kunnen boos worden, maar het maakt mij niet uit.”

 

Foto Jaime Córdoba


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.