Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De Centrale Bank van Venezuela heeft de deviezenrestricties voor reizigers aangescherpt. Dat is vrijdag in de Staatscourant aangekondigd. Voor een kort verblijf van maximaal drie dagen aan onder andere Aruba, Bonaire en Curaçao mogen Venezolanen maximaal 300 dollar uitgeven met bijvoorbeeld hun credit card. Dat bedrag is ongewijzigd. Voor een verblijf van vier tot zeven dagen mag niet meer dan 500 dollar worden besteed. Daarna gaat het bedrag met stappen van 25 dollar per dag omhoog tot een maximum van 700 dollar. Deze bedragen gelden ook voor onder andere Suriname, de Verenigde Staten, Mexico en Panama. Vooral reizen naar de Verenigde Staten wordt de Venezolanen erg moeilijk gemaakt; voor dat land was het maximum tot nu toe 2.500 dollar.
Voor verre bestemmingen als Europa en Azië gelden aanzienlijk hogere bedragen van duizend tot tweeduizend dollar, maar dat was voorheen drieduizend. Daar tussenin zitten de leden van de regionale landenorganisaties Mercosur en Alba, Canada, Ecuador, Chili en een aantal Midden-Amerikaanse landen. Daar mogen de Venezolanen 700 dollar besteden voor kort verblijf tot een maximum van 1.500 dollar voor een lang verblijf.
Aan contanten mag maximaal 200 dollar worden meegenomen. Dit was eerst 300 dollar. Ook de opnamemogelijkheid via bankautomaten is gereduceerd van 250 naar 200 dollar. Voor aankopen via internet geldt een maximum van 300 dollar per jaar, waarbij als extra bepaling geldt dat er niet meer dan 100 dollar per vier maanden mag worden uitgegeven. Volgens minister Rodolfo Marco Torres van Financiën worden met de maatregelen verstoring van de deviezenmarkt en fraude met wisseltransacties voorkomen.

 


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).