Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Minister Nelson Navarro (PAIS) van Justitie heeft veel uit te leggen over het plaatsen van beveiligingscamera’s in de stad, zo laat de oppositiepartij PAR weten, onderwijl onderstrepend het doel van het project te ondersteunen.

Maar, zo zegt de partij, het uitgangspunt van de PAR is dat beslissingen in het kader van de beveiliging van de bevolking overeen moeten komen met de normen van transparantie. En transparantie is in dit proces volgens de PAR ver te zoeken.
Een van de punten van de partij is het feit dat Navarro naar China is gevlogen op uitnodiging van de consul van China die namens de Chinese overheid een camerasysteem cadeau heeft gegeven en dat de minister dit geschenk ook heeft geaccepteerd. ,,Een man van zijn reputatie had beter moeten weten dan een cadeau te accepteren van een onbekende en zonder overleg dit geschenk te accepteren. Hij moet uitleggen waarom hij het zomaar heeft geaccepteerd”, aldus de PAR.
,,Daarbij is het opvallend dat hij ter verdediging van zijn project insinueert dat degene die tegen het proces zonder openbare aanbesteding is, onder druk staat van de georganiseerde misdaad. Het is niet de eerste keer dat hij dit roept en het lijkt een deel van zijn strategie te worden dat hij elke keer als iets niet volgens zijn wil gaat hij dit soort dingen roept zodat iedereen zijn mond houdt en meegaat. In deze zaak gaat hij zelfs zover dat hij insinueert dat de georganiseerde misdaad het werk is van een coalitiepartij. Het siert hem niet dat hij dit soort uitspraken doet.”
De PAR is er ook niet over te spreken dat Navarro doet alsof de keuze voor het opschorten van een openbare aanbesteding te wijten is aan de druk die hem zogenaamd vanuit het parlement is opgelegd na de schietpartij op Hato in juli vorig jaar. ,,We wijzen op het verslag van zijn dienstreis naar China in juni vorig jaar waaruit blijkt dat hij zich toen al heeft verplicht aan Inspur, ruim 4 weken vóór de schietpartij op Hato. We krijgen de indruk dat Curaçao ‘coûte que coûte’ met Inspur in zee moet gaan. Het lijkt op een fastball van de minister en dat blijkt uit het feit dat hij zich niet aan stemming heeft onttrokken binnen de ministerraad en zijn stem zelfs beslissend was voor het besluit. Hij moet ook schriftelijk onderbouwen waarom wordt afgeweken van een openbare aanbesteding.”
Omdat er geen consensus was in de ministerraad vindt de partij dat Navarro naar het parlement had moeten gaan om daar de beslissing te laten nemen.
,,We willen ook weten waarom hij naar China is gereisd voor een offerte. Heeft hij vergeleken met lokale bedrijven die de gemeenschap kennen? Op basis van welke evaluatie van experts concludeert hij dat de Chinese producten beter zijn dan Europese? Is het normaal dat een minister naar het buitenland reist om offertes te vragen en is dat ook gebeurd toen hij nieuwe wapens voor de politie wilde hebben?”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.