Door René Zwart
Den Haag - Het Curaçaohuis heeft vergevorderde plannen of mogelijk zelfs al besloten om naar een locatie in het centrum van Den Haag te verhuizen.

curacaohuis

Het gaat om twee met elkaar verbonden achttiende-eeuwse rijksmonumenten aan de Prinsegracht 63 en 65, op loopafstand van de Tweede Kamer en de ministeries. Gevolmachtigde minister Marvelyne Wiels (PS) had in september al haar oog laten vallen op de reeds enige tijd leegstaande panden.
Waarom het nog zo lang heeft geduurd voordat de knoop is doorgehakt, is niet bekend. De verhuizing staat gepland voor juni of juli. Ondanks alle pogingen van deze krant om haar te bereiken was Wiels gisteren niet bereikbaar voor een toelichting.
Kas di Kòrsou is nu nog gehuisvest in Villa Bon Aire aan de Wagenaarweg, in een ambassadewijk op de grens met Scheveningen. Dat huurpand werd in mei vorig jaar betrokken. Naar Wiels verklaarde vanwege de grondige opknapbeurt die de twee eigen stadsvilla's aan de Badhuisweg zouden ondergaan. De bedoeling was dat het kabinet na een half jaar durende verbouwing in december naar de oude plek zou terugkeren. Met die verbouwing is echter nooit een aanvang gemaakt.
Eind vorig jaar werd het huurcontract voor Bon Aire met een half jaar verlengd. De makelaar bevestigt dat het pand in de loop van dit jaar vrijkomt.
Nadat deze krant in september berichtte dat de Gevolmachtigde minister diverse huurpanden had bezichtigd, waaronder die aan de Prinsegracht, bevestigde premier Ivar Asjes (PS) dat definitief was afgezien van de verbouwing en dat de twee (door de leegstand intussen zwaar verpauperde) panden in de verkoop zouden gaan.
Hij maakte toen tevens bekend dat er een pand werd gezocht waarin ook het Curaçaose Toeristenbureau en de Stichting Studiefinanciering onderdak zouden kunnen vinden. De vloeroppervlakte van het dubbele kantoorpand aan de Prinsegracht bedraagt een kleine 1.600 vierkante meter; ruim drie keer meer dan het huidige tijdelijk onderkomen. De drie verdiepingen tellende panden zijn onderling met elkaar verbonden.
Het is niet bekend of de overheid opteert voor koop of huur. De vraagprijs van de panden aan de Prinsegracht is omgerekend zo’n 6,5 miljoen Antilliaanse gulden. Aan huurpenningen moet maandelijks 35.000 gulden (exclusief servicekosten) worden afgedragen, ruim twee keer meer dan voor Bon Aire wordt betaald.
De panden staan op de lijst van beschermde rijksmonumenten. Tot begin vorig jaar waren ze in gebruik bij de Parnassia Groep, een instelling voor geestelijke gezondheidszorg. Begin vorige eeuw was op nr. 63 het Gemeentelijk Arbeidsbureau gevestigd. Nr. 65 bood van 1873 tot 1904 onderdak aan het ‘Israëlitisch Ziekenhuis’. Aan de achterzijde zijn - op eigen terrein - 15 parkeerplaatsen. De Prinsegracht ligt in het verlengde van de Grote Markstraat, het belangrijkste winkelgebied van de residentie. Een volledige beschrijving met foto's is te vinden via onderstaande website.
www.amgea.nl/wp-content/uploads/2014/05/Projectinformatie-PRINSEGRACHT-63-65-Den-Haag3.pdf


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.