Van een onzer verslaggevers
Den Haag – In het jaaroverzicht van de activiteiten van het Koninklijk Huis in 2014 komt het Caribische deel van het Koninkrijk maar weinig voor.

Premier Mark Rutte stuurde het overzicht deze week naar de Tweede Kamer. Het is de vijfde keer dat er een overzicht wordt gepubliceerd van de activiteiten van het Koninklijk Huis. Daarin opgenomen zijn onder andere de publieke optredens en werkbezoeken van koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix.
In het document van 153 pagina’s is de enige vermelding van de eilanden te vinden op pagina 66. Dit gaat over het bezoek van prinses Beatrix aan Sint Maarten voor de opening van het Koninkrijksparlement: ,,Vijftig jongeren uit alle delen van het Koninkrijk kwamen in mei bijeen op Sint Maarten om te debatteren over onze gezamenlijke toekomst. Samen vormden zij het Koninkrijksjeugdparlement, een initiatief van het Nationaal Comité 200 jaar Koninkrijk en het Comité Koninkrijksrelaties.” De jongeren debatteerden in vijf teams uit Nederland, Curaçao, Aruba, Sint Maarten en een gemengd team uit Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Twee parlementsleden worden geciteerd. Warren Lasten (Team Curaçao): ,,We moeten veel meer gaan samenwerken. Als we onszelf als gelijkwaardig zien binnen het Koninkrijk, kunnen we veel meer samen bereiken en meer van elkaar leren.” En Aster van Tilburg (Team Nederland): ,,Ik wilde graag meedoen omdat ik op school nooit iets heb geleerd over de andere delen van het Koninkrijk. Hier zie ik de meerwaarde.”
En het verslag vervolgt: ,,Op 22 mei nam de prinses de slotverklaring in ontvangst van voorzitter Trumane Trotman. De jongeren namen zich daarin voor een Koninkrijks Carrière Website te ontwikkelen met een mentor- en buddysysteem. Doel is aanstaande studenten op de eilanden te helpen een goede studiekeuze te maken. De informatie daarover schiet nu volgens de jongeren ernstig tekort. Een ander actiepunt wordt het tegengaan van de ‘braindrain’ op de eilanden. De jongeren willen meer samenwerking tot stand brengen tussen instellingen voor hoger onderwijs in alle delen van het Koninkrijk.”
Op dezelfde dag reikte koningin Máxima de Appeltjes van Oranje uit voor sociale projecten. Maar dit jaar waren daarbij geen Caribische winnaars. Verder staat de Curaçaose kankerspecialist Bob Pinedo op een foto met de andere gasten van de ‘uitblinkerslunch’ voor mensen die een bijzondere prestatie hebben geleverd. In de begeleidende tekst wordt hij niet genoemd.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).