Van onze correspondent
Straatsburg - De uit Curaçao afkomstige Julien Constancia die veroordeeld is voor de moord in 2006 op de 8-jarige Jesse Dingemans heeft terecht tbs gekregen. Dat oordeelde het Europese Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg gisteren.
Constancia klaagde bij het hof dat hij als geesteszieke gevangen wordt gehouden, terwijl er geen onderzoek is gedaan naar zijn psychische gesteldheid. Hij heeft nooit willen meewerken aan een dergelijk onderzoek. Hij kreeg van de rechter in Nederland toch tbs opgelegd.
Het Europese Hof stelt dat er genoeg andere informatie beschikbaar was om te concluderen dat de Curaçaoënaar een stoornis heeft. De rechters wijzen op zijn eigen verwarde verklaringen tijdens verhoren en op getuigenissen van psychiaters en psychologen. Het is de eerste keer dat het Europese Hof dergelijke informatie toelaat als vervanging van een medisch onderzoek, verklaarde een woordvoerder.
Eerder was Constancia in Nederland in hoger beroep gegaan bij het gerechtshof en in cassatie bij de Hoge Raad. Maar ook daar bleef de tbs in stand. De Hoge Raad stelde dat zijn keuze om niet mee te werken aan een gedragskundig onderzoek de verdachte nog niet de macht geeft om de uitkomst van een beslissing van de rechter te bepalen.
Constancia sneed Jesse, een willekeurig slachtoffer, in zijn schoolklas in Hoogerheide de keel door. De dader was de stiefbroer van een klasgenootje van Jesse. Een motief heeft hij nooit gegeven. Behalve tbs kreeg hij elf jaar en zeven maanden celstraf.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).