Van een onzer verslaggevers

Willemstad - De Terumonaalden, waaruit mogelijk epoxylijm kan komen, worden ook op Curaçao niet meer gebruikt. De Inspectie Gezondheidszorg op Curaçao volgt hiermee het advies van de Inspectie voor de Gezondheidszorg in Nederland om deze injectienaalden uit voorzorg niet te gebruiken. De Curaçaose dienst benadrukt dat er geen directe bedreiging is voor de volksgezondheid.

Onlangs is in het televisieprogramma Eén Vandaag gesproken over mogelijke problemen bij de productie van injectienaalden. ,,Dit heeft tot onduidelijkheid geleid, ook hier op Curaçao”, aldus de Inspectie Gezondheidzorg.

De Inspectie Gezondheidzorg op Curaçao volgt de Inspectie voor de Gezondheidszorg in Nederland. Zij adviseert de naalden van Terumo uit voorzorg tijdelijk niet te gebruiken en een alternatieve naald te gebruiken.

Tot nu toe is er volgens de inspectie nog niet genoeg informatie om te kunnen bepalen of de betreffende injectienaalden van de markt gehaald moeten worden. ,,Er zijn meer feiten nodig om te kunnen bepalen of er problemen zijn, in welke mate en of dat mogelijke een gezondheidsrisico oplevert. Daarom worden uit fabrieken in België en Groot-Brittannië injectienaalden opgehaald voor onderzoek. Ook in Nederland worden naalden verzameld, bijvoorbeeld bij ziekenhuizen die het bewuste type naald in huis hebben”, aldus de inspectie.

Zij benadrukken dat er op dit moment geen aanwijzingen zijn dat het gebruik van naalden van het merk Terumo of enig ander merk een bedreiging vormt voor de volksgezondheid.

Terumo verkoopt jaarlijks 600 miljoen van de betreffende naalden, in zowel Europa als de Verenigde Staten. In Nederland gaat het om zo’n 45 miljoen stuks. Behalve voor vaccinatieprogramma’s, worden de naalden ook gebruikt in ziekenhuizen, klinieken en tandartspraktijken. Hoeveel van deze naalden op Curaçao aanwezig zijn, is niet duidelijk.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).